The Northman

Filmen utspelar sig på Island runt 900-talet, prins Amleth ser sin far kung Horwendil återvända hem. En stilla frid vara dock inte länge förän rivalen Fjölnir överaskar kungen och dräper honom framför Amleths ögon. Fjölnir tar drottningen till sin brud och tar över riket medan den nordiska prinsen växer upp i exil men tränar för in för sitt öde - att hämnas sin mördade far.
Originaltitel | The Northman |
Regissör | Robert Eggers |
Manus | Robert Eggers, Sigurjon 'Sjón' B Sigurdsson |
Genre | Drama, Action, Äventyr |
Skådespelare | Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Ralph Ineson, Kate Dickie, Hafþór Júlíus Björnsson, Claes Bang, Olwen Fouéré, Björk Guðmundsdóttir, Tadhg Murphy, Ian Whyte, Gustav Lindh, Ingvar Sigurdsson, Rebecca Ineson |
Så tramsigt. Vuxna män leker vargar. Rävarna gör gemensam sak med Skarsgård och anfaller fiender... Djungelboken. Flera scener var direkt pinsamma.
Klart Alexander Skarsgård såg Hrafninn flýgur när han var liten. Nicole Kidman overkligt mycket plastikopererad för att smälta in i vikingatiden.
Den stora frågan är om "Vikingar" egentligen var så väl tränade? Det är nog lite Hollywood propaganda över det hela för att locka kåta flickor till bioduken, tror inte träning var huvudämnet på denna tid utan det var jobb, jakt och Kriga. Men bortsett från det så är det en cool rulle som känns ganska korrekt till historien så vet inte riktigt vad folk snackar om och hade den här gjorts av
Ridley Scott eller Peter Jackson så hade den garanterat höjts till skyarna.
Oklanderligt när det kommer till miljöer och scenografi då den visuellt verkligen är stilig. Men att kolla på vrålande alt flummande vikingar i över 2 timmar var inte lika roligt. Då spelar det ingen roll hur vältränad Skarsgård än är.
Vi asgarvade många gånger. Jag tror inte det var meningen ;)
Ett mästerverk!
Alldeles för enformig och mörk då den nästan bara kretsar runt hat och hämnd, Stark etta eller svag tvåa
Jag gillade de två tidigare Robert Eggers-filmerna och hade höga förväntningar på The Northman. Blev definitivt inte besviken då filmen höll en hög nivå på nästan alla fronter (regi, manus, skådespeleri m.m.) men speltiden var alldeles för lång för en relativt enkel historia. Jag uppskattar att Eggers tar sin tid i många scener, men vissa scener mot slutet hade kunnat klippts bort helt för att skapa ett jämnare flöde.
Storslaget och anspråksfullt och den karga isländska naturen ger fantastiska bakgrundsmiljöer. Men trots de bra förutsättningarna blir det lite tråkigt och icke engagerande att följa Amlets (Alexander Skarsgård) blodiga framfart. Där actionscenerna inte alltid är av bästa kvalitet.
Men visst får vi ändå en hel del bra skådespeleri och detta med många kända personer i rollerna. Vi får också hjälpsamma djur som interagerar nyttigt med Amlets idéer. Speciellt fåglarna (var det kråkor?).
Robert Eggers regi och uttryck där verklighet och fantasi flyter samman, är inte särskilt inställsam mot oss som är okunniga om nordisk mytologi, detta bidrar säkerligen till tråkighetskänslan.
Det här vidskepliga blir bara för mycket och gör filmen onödigt lång. Hade förväntat mig mer och det är tydligen aldrig bra. Finns några snygga scener men inte så mycket mer att skriva hem om.