Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

The Northman


Filmen utspelar sig på Island runt 900-talet, prins Amleth ser sin far kung Horwendil återvända hem. En stilla frid vara dock inte länge förän rivalen Fjölnir överaskar kungen och dräper honom framför Amleths ögon. Fjölnir tar drottningen till sin brud och tar över riket medan den nordiska prinsen växer upp i exil men tränar för in för sitt öde - att hämnas sin mördade far.


Originaltitel The Northman
Regissör Robert Eggers
Manus Robert Eggers, Sigurjon 'Sjón' B. Sigurdsson
Genre Drama, Action, Äventyr
Skådespelare Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Ralph Ineson, Kate Dickie, Hafþór Júlíus Björnsson, Claes Bang, Olwen Fouéré, Björk Guðmundsdóttir, Tadhg Murphy, Ian Whyte, Gustav Lindh, Ingvar Sigurdsson, Rebecca Ineson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 419
Filmnummer 141746

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Dream
2023-07-06
Den stora frågan är om "Vikingar" egentligen var så väl tränade? Det är nog lite Hollywood propaganda över det hela för att locka kåta flickor till bioduken, tror inte träning var huvudämnet på denna tid utan det var jobb, jakt och Kriga. Men bortsett från det så är det en cool rulle som känns ganska korrekt till historien så vet inte riktigt vad folk snackar om och hade den här gjorts av Ridley Scott eller Peter Jackson så hade den garanterat höjts till skyarna.
Bumbi78
2023-04-23
Oklanderligt när det kommer till miljöer och scenografi då den visuellt verkligen är stilig. Men att kolla på vrålande alt flummande vikingar i över 2 timmar var inte lika roligt. Då spelar det ingen roll hur vältränad Skarsgård än är.
Bear
2023-01-30
Vi asgarvade många gånger. Jag tror inte det var meningen ;)
AugustDellert
2023-01-20
Ett mästerverk!
apelsin
2023-01-07
Alldeles för enformig och mörk då den nästan bara kretsar runt hat och hämnd, Stark etta eller svag tvåa
Rune2000
2023-01-03
Jag gillade de två tidigare Robert Eggers-filmerna och hade höga förväntningar på The Northman. Blev definitivt inte besviken då filmen höll en hög nivå på nästan alla fronter (regi, manus, skådespeleri m.m.) men speltiden var alldeles för lång för en relativt enkel historia. Jag uppskattar att Eggers tar sin tid i många scener, men vissa scener mot slutet hade kunnat klippts bort helt för att skapa ett jämnare flöde.
RustyFilm
2022-12-20
Storslaget och anspråksfullt och den karga isländska naturen ger fantastiska bakgrundsmiljöer. Men trots de bra förutsättningarna blir det lite tråkigt och icke engagerande att följa Amlets (Alexander Skarsgård) blodiga framfart. Där actionscenerna inte alltid är av bästa kvalitet. Men visst får vi ändå en hel del bra skådespeleri och detta med många kända personer i rollerna. Vi får också hjälpsamma djur som interagerar nyttigt med Amlets idéer. Speciellt fåglarna (var det kråkor?). Robert Eggers regi och uttryck där verklighet och fantasi flyter samman, är inte särskilt inställsam mot oss som är okunniga om nordisk mytologi, detta bidrar säkerligen till tråkighetskänslan.
Djason
2022-12-19
Det här vidskepliga blir bara för mycket och gör filmen onödigt lång. Hade förväntat mig mer och det är tydligen aldrig bra. Finns några snygga scener men inte så mycket mer att skriva hem om.
RichardEk
2022-12-17
Oväntat pretentiös och stilistisk version av en uråldrig berättelse i paritet med Odysses och Beowulf. Det är således en film helt olik samtida skildringar i TV-serier som ’Vikings’, och när en väl förstått det (vilket kom för mig som en överraskning) får filmen förstås utifrån en annan genrelogik. Den är vacker, brutal, övernaturlig och ivrigt poetisk, men kanske inte så mycket mer än så. Minnesvärd på ett sätt, förglömlig på ett annat.
djonipony
2022-11-12
2.5. Snygga, karja, råa utomhusmiljöer, varma, härliga interiörer och snyggt vid lavan. Men... Det blir ingen ny Gladiator, 300, Braveheart eller ens Conan Barbaren. Stundtals störigt skrikig, återkommande alltför teatralisk, Kidman känns inte alls som en trovärdig karaktär utan bara som Nicole Kidman som lyfts fr Hollywood och fått på sig extensions och ett nattlinne. Att varesig hon el Skarsgårds farbror åldrats på ca 30 år är minst sagt anmärkningsvärt, medan Alex gått från pojke till medelålders man.
Visa äldre kommentarer »