Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

The King's Speech


Albert, hertigen av York och tronarvinge till den brittiska kronan efter sin bror, lider av svår stamning och dålig hälsa och inom kungahuset ifrågasätts hans lämplighet som tronarvinge. Hans problem hålls hemligt för allmänheten men blottas då han gör sitt första publika framträdande och håller tal inför miljontals radiolyssnare. Alberts fru Elizabeth tar med sig sin motvillige man till den självlärde talpedagogen Lionel Louge som med sina okonventionella metoder försöker råda bot på Alberts stamning.


Originaltitel The King's Speech
Regissör Tom Hooper
Manus David Seidler
Genre Drama, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Guy Pearce, Derek Jacobi, Jennifer Ehle, Claire Bloom, Eve Best, Timothy Spall, Anthony Andrews, Roger Parrott, Freya Wilson, Ramona Marquez, Robert Portal, Charles Armstrong, Roger Hammond
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 11478
Filmnummer 83312

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av rikirock
En kung måste kunna ge tal. Tal till sitt land och sitt folk. Vad är problemet? Jo denna kung stammar. Inte lite utan så mycket att orden inte ens kommer ur honom. Därför tar Kung George VI hjäl...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Karingrisen
Äntligen en film som ger en rättvis bild av hur stamning kan låta och kännas, utan att förlöjliga stammande personer och spä på alla de fördomar som finns! För en gångs skull är den stamma...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av Andy_B
Man kan få en känsla av att manusförfattaren David Seidler och regissören Tom Hooper har förstorat och överdramatiserat den stammande kung George VI’s liv och problem en smula. Särskilt när m...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av TimBuckley
Colin Firth tycks ha haft samma patenterat fastnaglat allvarsamma blick alltsedan dess att han spelade Mr Darcy i filmatiseringen av ”Pride and prejudice” 1995. En blick och ett kännetecken som tj...   Läs mer »

Kommentarer


amam
2022-06-22
Välgjord och välspelad. Stark trea.
badpanda1606
2018-01-08
Att jag gav den en trea första gången jag såg den är för mig ett mysterium. Nu ngr är senare så är jag helt fast. Så nära femman som det bara går
Roswall
2017-12-22
Hooper fortsätter att leverera! Hög kvalitét på denna, som lätt hade kunnat bli något platt och banal. Hooper lyckas berätta så mycket mer än den huvudsakliga berättelsen. Det som saknas för en femma är inte mycket, och det ligger snarare i berättelsen än regin.
Körsbär
2017-10-07
Verkligen inte så bra som jag hade hoppats på
Rai
2017-10-01
Helt ok film, men den blir seg vissa stunder.. Skådespeleriet är utmärk, som sagt, ur kunglig trams är det ju bara fånigt, men jag få ser det ur ett mer historisk perspektiv, då går det att se filmen...
idaho1981
2017-03-30
Snygg film med fantastiskt skådespeleri från samtliga. Visst, den är långsam och det händer inte jättemycket, men det känns inte som att det är meningen. Den känns mänsklig och verklig.
Nena2000
2016-07-14
Jag gillar Colin Firth och jag gillar filmer "based on a true story". Dock är denna film liiite väl seg och långrandig
Memmem
2016-03-03
Mycket välgjort kungligt drama! Denna film handlar om den andre sonen till den åldrade kung Georg V av Storbritannien. Pojken har stora problem med sin grova stamning, vilket begränsar hans liv trots att han är prins. Hustrun tar med honom till den ene talpedagogen efter den andre. Till slut finns inga berömda talpedagoger kvar. Hon får tips om en man som hjälper främst barn med talfel. Han är utan utbildning, men lyckas så småningom få prinsen att tala bättre. När hans fader, kungen, avlidit abdikerar den nöjeslystne storebrodern och den tyste och försiktige prinsen blir kung. Utmärkt skådespeleri, sceneri och musik. Ena huvudrollen, den stammande prinsen, Colin Firth, fick en välförtjänt oscar för sin roll. Välkända byggnader och platser, Buckingham Palace, Westminster Abbey med flera, avbildas i filmen. Det är mycket skickligt att skildra mötet mellan Storbritanniens kung och en vanlig australiensisk talpedagog utan examen så väl och trovärdigt, att visa att ett funktionshinder som ett talfel kan begränsa ens liv så mycket, men att det också delvis kan avhjälpas. Denna film kan inte få annat än betyget 5 från första till sista rutan.
Qhunden
2016-02-22
Fortfarande lite av ett meh efter omtitt. Snygg och välspelad men lite tråkig och utan egentliga överraskningar eller intelligenta infallsvinklar. Feelgoodtråk.
-Hedda-
2016-02-07
Bättre än väntat. Enformig handling eller välstrukturerad från början till slut, kan tyckas. Överlag bra tempo, snyggt foto och framförallt magnifika skådespelarinsatser.
Visa äldre kommentarer »