Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Mannen på taket


Kommissarie Beck och hans assistent Rönn får hand om ett mord som begåtts på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den mördade visar sig vara polis och utredningen som följer visar också att offret var en synnerligen otrevlig person. Genom kårandan inom polisen har han flera gånger räddats från prickningar för övergrepp.


Originaltitel Mannen på taket
Alternativ titel Man on the Roof, Beck - Mannen på taket
Regissör Bo Widerberg
Manus Bo Widerberg
Genre Drama, Action, Kriminalare, Thriller, 70-tal
Skådespelare Sven Wollter, Ingvar Hirdwall, Gus Dahlström, Thomas Hellberg, Håkan Serner, Carl-Gustaf Lindstedt, Eva Remaeus, Folke Hjort, Bellan Roos, Harald Hamrell, Birgitta Valberg, Torgny Anderberg, Carl-Axel Heiknert, Gunnel Wadner
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5870
Filmnummer 3272

Recensioner

Skapad 2021-03-22 av Visse93
Filmen "Mannen på taket" från 1976 är regisserad av Bo Widerberg som är baserad på romanen "Den vedervärdige mannen från Säffle" av Sjöwall och Wahlöö. En natt på Sabbatsbergs sjukhus b...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av Cineasten
Hur skriver man en rättvis recension av den bästa svenska snutfilmen någonsin? Ärligt talat vet jag inte men jag ska åtminstone försöka. Mannen på taket är den numera hädangångne regissö...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av Sgtpellson
Kommissarie Beck och hans kollega Rönn får hand om ett fall. En man har mördats brutalt på Sabbatsbergs sjukhus. Denne man visar sig att vara en före detta polis vid namn Stig Nyman. Detta gör d...   Läs mer »

Kommentarer


mammene
2023-08-23
Det här är så bra filmat med tanke på de medel man hade då. Även skådespelet är bra, känns naturlig och det kan man inte alltid beskylla nutidens skådespel för. I viss mån kändes det lite taffligt i början, men det tog sig efter hand. Min favorit är Håkan Serner som spelar Einar Rönn, en riktig cyniker, sedan är det ju hetsporrarna Gunvald Larsson och Lennart Kollberg förstås, det finns många karaktärer som sticker ut, ett härligt persongalleri. Tillbakablickar från 70-talet skapar ju en hel del nostalgi som förhöjer upplevelsen.
päronanton
2023-07-17
Mannen på taket är en gedigen klassiker med stora skådespelare i respektive roller. Fina miljöer också ifrån ett Stockholm på 70 talet.
darkmist82
2022-07-23
Bo Widerberg räknas som en av Sveriges bästa regissörer efter Bergman och han har gjort bra filmer men hans främsta är utan tvekan "Mannen på taket" som är ett sant mästerverk av svenska filmer, en av de bästa som har gjorts, i alla fall inom Polis och action genren. Skådespelarna spelar riktigt väl, musiken är bra och scenerna är välskapade, den mest ikoniska är helikopter scenen. En mycket bra film.
Starkbröl
2022-03-31
En av de bättre svenska krimrullarna, antagligen den bästa. Mycket bra skådespelarinsatser blandas med riktigt dåliga. Totalt sett väl värd sitt rykte men är ju också baserad på den bästa Sjöwall/Wahlöö-boken och följer den troget.
Rele
2021-11-13
En bra svensk drama. Några duktiga skådespelare och fina Stockholms 70 tals vyer. Jag ger en trea fortvarande.
OffTheGround
2021-07-22
+ för allt 70-tal. - för upplösningen, då det tyvärr svajar en del.
RustyFilm
2021-04-14
Det här är den sjunde delen av bokserien om Martin Beck som Sjöwall Wahlöö gav ut på 60–70 talet. I bokform var titeln ”Den vedervärdiga mannen från Säffle”. Denna mycket lyckade filmatiseringen är gjord av Bo Widerberg. Senare introducerades massor av främst TV-producerade Beck-filmer. Sköna tillbakalutade repliker (ofta lite samhällskritiska). Detta från Beckfilmernas A-lags uppställning: Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, Thomas Hellberg som Gunvald och Sven Wollter som Gunvalds kollega Kollberg. Det är en ganska så realistisk polisthriller med snygga bilder från Stockholmsmiljö och med en hel del action. Betänk att actionscenerna är skapade på 70-talet utan dagens möjlighet till dataanimationer. På en Becknivå så är det här ett mästerverk.
Visse93
2021-03-20
Efter att ha sätt studio S utgåva av "Mannen på taket" på Blu-ray så har de gjort en mycket bra förbättring av filmen. Den är spännande och välgjord med mycket bra skådespel. Den här även ögonblick av humor som får en att skratta lite. Detta är definitivt Sveriges bästa film!
ZoIX
2021-02-06
Filmen är mycket bra med ett klimax mot takscenerna, väldigt spännande. Filmen faller dock ned en pinne i betyg sedan på grund av de olika besluten som fattas av poliserna. Sevärd.
the-godfather
2021-01-18
Bästa beck-filmen med hästlängder, och en bra Krim thriller av Widerberg. Tycker även att skådespelarna är mycket bra och de fina vyerna över 70-talets Stockholm.
Visa äldre kommentarer »