Annie
1982
USA
126min
IMDb
Broadway-musikalen som är baserad på historien om den lilla föräldralösa flickan Annie, som på 1930-talet bor på ett bedrövligt barnhem som styrs av den tyranniska Miss Hannigan. Hennes tillsynes hopplösa situation ändras dramatiskt när hon väljs ut för att tillbringa en kort tid hos industrialisten Oliver Warbucks. Snabbt charmar hon hela hushållet, och till och med den tillsynes kallhjärtade Warbuck. Han bestämmer sig för att hitta Annies föräldrar och erbjuder en stor belöning, men den elaka Miss Hannigan, hennes släkting Rooster och hans kvinnliga kumpan bestämmer sig för att utge sig för att vara Annies föräldrar för att få belöningen - men hur kommer det att gå för Annie?
Jag minns inte vilken den första musikalen jag såg var men det kan högst sannolikt röra sig om en tecknad gammal Disneyfilm, men den allra första musikalen i spelfilmsformat jag såg var Grease 2... Läs mer »
Fina musikalnummer, allmänt bra insatser från alla skådespelare inklusive barnen, fast berättelsen sade väl kanske inte så mycket som den antydde att den skulle göra ibland (t.ex hur det nämns i förbifarten att Warbucks, precis som namnet antyder, driver vapenfabriker och jagas av bolsjeviker). Är väl kanske medvetet att barn ska sympatisera med Annie och vuxna med barnhemsföreståndaren? Solid trea.
Ohjälpligt bra. Tänk att en sådan surpuss som Huston kunde göra något så här pass trall- och barnvänligt, en postum eloge ska han ha för det!
Jag var å såg musikalen i Malmö igår så självklart körde jag hem å stoppade i filmen i spelaren. Jag vet att jag såg den här på 80-talet, undrar om jag sett den sen dess? Jag kom iallafall ihåg nästan hela filmen. Visst är det tydligt att den är riktad till barn men det är en snygg skildring av 30-talet.
Jag såg förresten att Larry Hankin (för mig känd som Kramer i "Jerry" och Mr Heckles i Vänner) spelar hundfångaren i början av filmen.
Faktiskt bättre än jag trodde att den skulle vara.
Charmig och så men är alldeles för lång och storyn för blek. Men mycket charmig!
Storyn i sig är inte särskilt intressant och det hjälper inte att sångerna, möjligen med enstaka undantag, är mediokra och koreografin i många musikalnummer rentav dålig.
Sällan jag blir imponerad av musikaler, denna är inget undantag.
Efter att ha sett om filmen idag så pendlar jag mellan tvåa och trea i betyg. Den var ganska larvig men sångerna var bra, Burnett, Curry, Peters och Finney var underbara. Den svarta indiern Punjab var urlöjlig.