Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionTrojaI titelsekvensen står det att filmen är \"Inspirerad av Iliaden\", vilket stämmer ganska bra. Den följer nämligen bara den gamla historien i ungefär hälften av tiden. Andra hälften är väldigt Hollywoodiserad.

Faktum är att Troja på många sätt är en urtypisk Hollywoodfilm, och för er Auteurälskare är det ingenting att hänga i granen. Men om man vill se ett enormt och genomarbetat episkt äventyr med blod, svett och tårar i sin form så är det här ett praktexempel.

Handlingen kan väl alla vid det här laget. Den unga och vackre prinsen Paris förför Spartas drottning Helena och tar med henne tillbaka till Troja på andra sidan havet. Spartas konung Menelaus (Här framställd som något av en skurk, till skillnad från den gamla texten) ber sin broder Agamemnon om hjälp att ta tillbaka henne och tillsammans åker de med världens dittills största armada mot Troja för att återta Menelaus heder.

Det som man märker först är att det finns många karaktärer som blivit kraftigt förenklade i filmen. Menelaus och Agamemnon är numera onda och sluga. Hektor är en svärmorsdröm. De enda som är relativt orörda är Priamos och Akilles. Priamos är godhjärtad men inte särskilt klipsk och Akilles bryr sig bara om heder och ära.

Filmen börjar ganska passande när det första man får se är två stora arméer redo att banka lite på varandra, vilket är väldigt passande, för det är nämligen en liten försmak till vad man har att vänta de kommande timmarna. Dock ska man inte rynka på näsan. För det första glider handlingen på och om man inte sett filmen eller läst boken så har man säkert mycket underhållning att finna i den. För det andra är actionelementen i denna filmen bra gjorda. Ofantligt bra gjorda, faktiskt.

Slagsmålscenerna är aldrig för långa eller för korta. De har koreografi som ofta kan liknas vid en dans, och blodet flödar precis som det gjorde på den tiden. Det värsta som finns är när regissörer försöker glorifiera dåtida slag genom att klippa bort blodet, det undviker man som tur är här.

Filmen har sina brister såklart. På något konstigt sätt så ser Grekland och Turkiet ut som en öken. Skådespeleriet är ibland ojämnt och viss dialog som man tagit från Iliaden passar inte särskilt bra i Hollywood sammanhang. \"Din vinsäck!\" var en ganska förolämpande sak att säga för 3000 år sedan, men nu är det mest bara roligt.

Sen att allting ganska polerat. Till exempel arméerna bär identiska uniformer och skyddsrustningar, vilket påminner lite om en legoarmé. Handlingen kan bli ganska seg ibland, då filmen faktiskt är i det längsta laget. Filmen avtar lite efter lite mer än halva speltiden och man börjar rulla lite på tummarna.

Men på det hela så är det en bra äventyrs- och actionfilm med finfina referenser som borde ses av de som gillar storslagna historier om kärlek och krig.