Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionHotel RwandaHotell Rwanda handlar utspelar sig under 1994 och det stora folkmordet i Rwanda. Man får följa händelserna genom hotellägaren Paul Rusesabaginas ögon när han gömmer flyktingar av tutsi-klanen på sitt hotell.

Ja ni, vilken jäkla film! Nu förstår jag varför den har fått så bra kritik, för det är den verkligen värd. Det är inte ofta man ser så välgjorda och hemska filmer nu för tiden, men Hotell Rwanda är ett praktexemplar på film baserad på verkliga händelser. Vad man har lyckats med som är så bra är att skildra den fasansfulla stämningen i Rwanda under denna tid. Man ser döda människor ligga på gatorna överallt och i bakgrunden av dialoger mellan två personer så ser man soldater som slår, skjuter eller sparkar på människor. Allt är verkligen hemskt. Allt är verkligen bra gjort.

Don Cheadle, som spelar hotellmanagern, gör sitt livs bästa roll i denna film och han känns så naturlig, så man glömmer lätt bort att han varken pratar så eller att han verkligen inte är Paul Rusesabagina. Han var verkligen värd sin oscarsnominering och jag tycker nästan att det hade varit roligare om han hade fått den, eftersom hans prestation är så stark! Man har även fått in ett par kända skådisar i birollerna. Bland annat ser vi Nick Nolte som FN-general, Joaquin Phoenix hoppar in lite snabbt som en reporter och Jean Reno finns också med.

Vad Terry George lyckas med är att engagera publiken, genom att visa en så realistisk bild av händelserna. Man blir så arg över hur FN och armén i Rwanda beter sig. Det förekommer mycket mutor och liknande, och jag kände att jag ville stiga in och utdela ett par käftsmällar under filmens gång. Just den där ilskan och det att man blir känslomässigt berörd har de lyckats med och det visar vilken bra film det är.

Slutscenerna är mycket fina och bra, och slutrepliken representerar hela filmens tema. Underbar, men samtidigt väldigt hemsk film, som definitivt ska ses av alla när den kommer på bio. Man skulle kunna säga att det är en afrikansk \"Schindler's list\".
Välgjort, stämningsfullt och mycket, mycket bra. Nästan en femma, kan t o m höjas när jag ser om den.