Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionCubicCubic är en film av den sorten som bjuder på en i allra högsta grad positiv överraskning. Filmen är föga känd i Sverige, har inte gått upp på bio eller marknadsförts överhuvudtaget. Detta trots att den är den kanske mest nyskapande och visuellt mest imponerande actionfilm som har gjorts på mycket länge.

I den dystopiska framtidsvärld som filmen skildrar är mänskligheten förenad i en världsomspännande nation, Liberia, som har växt fram ur askan av ett tredje världskrig. Grunden för detta samhälle är en syn på känslor som orsaken till konflikter människor emellan - således, utan känslor, inga krig, inga brott. Samtliga människor i detta samhälle är därför ålagda att döva sina känslor med en daglig injektion av det känslodövande ämnet Prozeum.

För att upprätthålla systemet förintas systematiskt allt det som kan framkalla känslor - konst, musik, poesi - samt, givetvis, de människor som fortfarande vill känna. Givetvis finns även en motståndsrörelse, som bekämpas av staten. Kärnan i denna statliga repression är speciella poliser, Clerics, tränade i en stridskonst kallad Gun Kata, en syntes av österländsk kampkonst och skarpskytte.

Filmens huvudperson, John Preston (Christian Bale) är just en sådan Cleric, och en av systemets främsta försvarare - tills dess att han misslyckas med att ta sin morgondos prozeum, och börjar känna. Han inser att den nyfunna värld av känslor han har funnit är värd att kämpa för, och tar kontakt med motståndsrörelsen.

Premisserna för berättelsen är föga originella - blinkningarna till Orwells 1984 är minst sagt många, och berättelsen är i mångt och mycket ett hopkok av klassiska dystopiska världsskildringar. Trots detta imponerar filmen, dels genom den okonventionella dramaturgin, där gränsen mellan rätt och fel stundtals är ytterst oklar, dels genom de visuella aspekterna. För säga vad man vill om verklighetsförankringen hos Gun Kata, snyggt är det, och betydligt mer originellt än exempelvis Matrix kung fu-strider. Cubic är inte en perfekt film - såväl manus som regi haltar stundtals - men den är okonventionell, snygg och tankeväckande. Christian Bales skådespeleri och actionsekvenserna i sig gör denna film sevärd, och till detta läggs en story som för ovalighetens skull får åtminstonde undertecknad att fundera, vilket få hollywoodfilmer lyckas med.