RecensionHorizon: An American Saga 1

Western genren hade sin storhetstid under en period där den dominerade filmunderhållningen. Men sedan tappade folk intresset och filmerna var betydligt färre än vad det producerades då. Men då och då har det kommit en och annan western som känts unik och gett en annan typ av underhållning utöver det vanliga. Jag är själv inte något stort fan av western men då och då fängslas jag av den historia som filmen vill berätta. Och så skulle fallet bli med "Horizon: An American saga - Chapter 1."
Kevin Costner har tagit sig an en berättelse som berättar Amerikas historia och hur den utformade sig och hur människorna fick kämpa för att nå sina drömmar och att överleva. Det kanske låter som en historia som vi har hört massor av gånger, men Costner berättar en historia som sträcker sig över flera kapitel, och under ca tre timmar får vi ta del av den första. Dock har filmen inte riktigt nått några större framgångar, vilket kanske tyvärr kan leda till att det kan bli svårt för Costner att kunna slutföra sitt stora projekt. Dock är den andra delen på gång så lite hopp finns det.
Costner har som regissör lyckats ge oss en historia där vi får följa flera separata historier som han väger in mycket bra. Varje historia har något att berätta, och trots filmens längd så har han lyckats berätta historien så den inte blir för utdragen, trots alla dialogscener som förekommer. Han har lyckats skapa en film med vackra vyer som tagen ur en dokumentärfilm som berättar sin egen historia. Att kombinera det med spänning och dialoger är en bra bedrift.
Skådespelarna spelar sina roller väl, jag behöver inte nämna alla stora namn som finns med, några kanske lite mindre kända men det är ett bra samspel mellan allihopa och man tar karaktärerna till sig och vet vilka man ska tycka om och inte tycka om. Det är känslosamt, allvar och ingen försöker spela över och vara rolig i en så pass allvarlig berättelse som Costner vill berätta. Bara hans uttryckssätt säger en hel del.
När det kommer till handlingen så berättar den som sagt flera separata historier som sammanlänkas till en helhet. Det varierar mellan drama, action, lite romantik och framförallt spänning som fungerar under den långa speltiden utan att bli långtråkig. Man vill se mer och blir nästan lite besviken när historien avrundar med sammanfattning om hur fortsättningen ska bli. Intresset byggs upp.
John Debney har skapat den spännande och dramatiska musiken som bygger upp filmens kvalitet till en högre nivå, och i slutet får vi "The amazing grace" som ger en liten Amerikans hyllning till filmen. John har lyckats bra, även om musiken inte ger alltför minnesvärda toner så fungerar de bra för filmens räkning.
Jag var som sagt mycket nöjd med filmen och ser verkligen fram emot att få se fortsättningen. Jag har sett några bra western filmen och frågan är om inte denna tillhör en av de bättre jag har sett. En film som inte försöker vara mer än den är. Den ger det man förväntar sig och har en bra struktur med tillräckliga höjdpunkter och nervkittlande ögonblick som en bra film ska ha. Jag hoppas att Costner får chansen att slutföra sitt projekt.