Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionMän som hatar kvinnorI november 2004 dog journalisten och författaren Stieg Larsson och han lämnade tre färdiga bokmanuskript efter sig - och även om kungaparet menar att han ger en felaktig bild av Sverige i sina verk så gjorde hans trilogi om den framgångsrike journalisten Mikael Blomkvist och den omyndigförklarade hackern Lisbeth Salander dundersuccé både här i Sverige och i andra länder. Larssons boktrilogi har resulterat i en filmtrilogi med Michael Nyqvist och Noomi Rapace i huvudrollerna och själv har jag både läst böckerna och sett filmerna.

När handlingen tar sin början så har Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), journalist och ansvarig utgivare för tidningen Millenium, dömts till att avtjäna några månaders fängelsestraff på grund av förtal - ett straff som han dock inte behöver avtjäna omgående.

En kort tid därefter kontaktas han av industrimagnaten Henrik Vangers (Sven-Bertil Taube) advokat Dirch Frode (Ingvar Hirdwall) som ber honom komma till Vangers hem i en liten by i Norrland, vilket Mikael går med på. Det visar sig att mötet gäller ett uppdrag som Henrik vill att Mikael ska utföra - för 40 år sedan försvann hans brorsdotter Harriet spårlöst och även om kroppen aldrig hittats så antar man att hon föll offer för en mördare. Nu vill Henrik att Mikael ska börja gräva i fallet i hopp om att kunna lösa den gamla mordgåtan.

Mikael börjar göra efterforskningar, främst genom att gå igenom gamla dokument, men utan att egentligen hitta något. Lisbeth Salander (Noomi Rapace) hackar sig in i hans dator för att gå igenom hans filer och lyckas då hitta vad som visar sig vara en viktig ledtråd - det som man i 40 år trott vara telefonnummer är egentligen inga telefonnummer utan syftar på bibelcitat om kvinnor som ska dödas. Mikael och Lisbeth börjar samarbeta och upptäcker snart en rad ouppklarade mord som begicks på 40, 50 och 60-talen. Harriet kan omöjligt ha känt offren men däremot kanske hon kände mördaren....

Det här anser jag vara en av de absolut bästa svenska filmerna som någonsin gjorts, alla kategorier. Det händer saker hela tiden och filmen är väldigt spännande från början till slut. Filmen är dessutom väldigt trogen boken, vilket är en fördel. Noomi Rapace gör sitt livs roll i den här trilogin och Michael Nyqvist gör också ett enastående jobb. Jag delar även ut ett stort plus till Peter Andersson - han brukar vara väldigt bra på att gestalta obehagliga karaktärer och det här är inget undantag. Musiken kunde väl ha varit lite bättre men den är inte så pass dålig att jag stör mig på den.