Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionSybilMånga filmer är baserade på böcker och många filmer är baserade på sanna historier - och 1976 spelade Sally Field huvudrollen i TV-filmen Sybil, som både är baserad på en bok och en sann historia. Jag har läst Flora Retha Schreibers bok om Sybil och jag har sett båda filmatiseringarna av denna - den första kom 1976, den andra 2007 - och denna film är en sann klassiker och en av de bästa filmerna som gjordes under 70-talet, men remaken ska man däremot akta sig för.

Handlingen kretsar kring en ung kvinna vid namn Sybil (Sally Field), som har problem. Så länge hon kan minnas har hon drabbats av minnesluckor och på sista tiden har det bara blivit värre. Hon vill leva ett normalt liv men det är svårt på grund av hennes psykiska problem.

Till slut bestämmer sig Sybil för att söka hjälp och Dr. Wilbur (Joanne Woodward) kan efter en del undersökningar konstatera att Sybil lider av multipla personligheter och att det är det som orsakar hennes minnesluckor. Men vad har orsakat de multipla personligheterna? Och går det att bota Sybils tillstånd?

Sally Field gör här en av sina bästa roller och filmen är väldigt välgjord, spännande och otäck. Som helhet är filmen väldigt trogen boken även om man tagit sig vissa friheter och utelämnat några saker. Att den här filmen är gjord för TV märker man faktiskt inte för den är så pass välgjord och jag kan komma på många bio-filmer som är betydligt mindre välgjorda. Det här är en film som man bör ha sett och den har verkligen åldrats med värdighet.

När det gäller boken och denna film om Sybil så stämmer det mesta överens med verkligheten och Sally Field är faktiskt ganska lik den verkliga Sybil, eller Shirley Ardell Mason som hon egentligen hette. Mason försörjde sig som kommersiell konstnär och lärare och år 1998 gick hon bort i bröstcancer vid 75 års ålder.

Det var faktiskt väldigt nära att Field gick miste om rollen som Sybil. Natalie Wood var regissörens förstahandsval men då satte sig manusförfattaren på tvären så då erbjöds Audrey Hepburn rollen men hon tackade nej. Man höll en audition och Sally Field var den siste att provspela innan lunchrasten - hennes agent tvingades böna och be om att de skulle låta henne provspela och det var tack vare Joanne Woodward, som redan fått sin roll, som hon fick göra det. Och tur var väl det för Field gör som sagt en av sina bästa roller i denna film.

Woodward medverkade för övrigt även i Evas tre ansikten, som också handlar om en kvinna som drabbats av multipla personligheter.