Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionAlla helgons blodiga nattJag såg min första skräckfilm under början av 2000-talet och det var även den filmen som ledde till att mitt filmintresse tog fart på allvar - filmen är John Carpenters klassiker Halloween från 1978, som jag köpte på VHS. Efter att ha sett Halloween blev skräck min favoritgenre (och jag tittar fortfarande på en hel del skräck; jag har faktiskt precis hamnat i en ny skräckperiod nu) och det tog mig hela sex år att få ihop hela Halloween-serien på VHS - den högen har jag dock sålt nu och jag har istället införskaffat serien på DVD (utom trean och sexan för de filmerna är jag ärligt talat inte särskilt förtjust i). Halloween klassar jag än idag som en av de bästa skräckfilmerna någonsin och jag har till och med en tröja med Michael Myers på.

Filmen utspelar sig i Haddonfield, Illinois. För många år sedan mördade Michael Myers (Tony Moran) sin storasyster - detta var under halloween och Michael var bara ett barn då, och sen dess har han suttit inspärrad på ett mentalsjukhus och övervakats av Dr. Loomis (Donald Pleasance).

Nu är det höst och det börjar bli dags att fira halloween i Haddonfield, något som Laurie (Jamie Lee Curtis) och hennes vänner ser fram emot. Strax innan halloween lyckas Michael Myers rymma och han beger sig sen till Haddonfield, där han stjäl en mask och en slaktarkniv. Snart börjar stadens ungdomar en efter en att falla offer för Michael och det verkar som att han är ute efter Laurie.....

Carpenter har här lyckats skapa en väldigt paranoid stämning och man vet aldrig när eller var Michael Myers planerar att slå till. Den här filmen är väldigt spännande och välgjord och när det gäller musiken så har ledmotivet blivit en riktig klassiker. Jamie Lee Curtis gör en av sina bästa roller och likaså Donald Pleasance, och jag delar även ut ett plus till P.J. Soles. Jamie Lee Curtis själv ansåg dock att hon gjorde så pass dåligt ifrån sig att hon redan efter första inspelningsdagen var övertygad om att hon skulle bli avskedad, men under ett telefonsamtal meddelade Carpenter att han var väldigt nöjd med hur det blev.

Då detta är en lågbudgetfilm (vilket man faktiskt inte märker) så designade man ingen egen mask åt Michael Myers från grunden - istället gick man till en butik och köpte den billigaste masken man kunde hitta; en likadan mask som William Shatner hade på sig i Star Trek och denna mask kostade två dollar. Man målade masken med sprejfärg, fixade till håret lite och sen gjorde man om formen på ögonen. Shatner märkte dock inte detta när han såg filmen och att man använt hans mask fick han reda på först flera år senare då någon påpekade det för honom.