Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionJesusI Nya Testamentet i Bibeln finns det fyra evangelier som alla handlar om en man vid namn Jesus. Berättelserna om denne man har resulterat både i andra böcker och i en lång rad filmer. Exakt hur många filmer som gjorts om Jesus vet jag inte men av de mer kända filmerna heter kort och gott \"Jesus\". Den släpptes 1979 och är baserad på Lukasevangeliet.

Handlingen kretsar kring Jesus (Brian Deacon), en judisk snickare från Nasaret. Jesus är inte någon vanlig man - han föddes av en jungfru och är Guds son. Jesus har en släkting vid namn Johannes (Eli Cohen) som predikar och låter döpa folk och när tiden är inne bestämmer sig Jesus för att lämna livet som snickare. Han söker då upp Johannes och låter sig döpas av honom.

Därefter börjar Jesus kalla till sig lärjungar, samtidigt som han utför mirakel och botar sjuka. Många människor fascineras av Jesus men samtidigt finns det de som inte tycker om honom. Romarna, som har ockuperat landet, betraktar Jesus som en upprorsmakare och vill röja honom ur vägen - och när en av hans lärjungar börjar tvivla på Jesus ser de sin chans.

Filmen är trogen Lukasevangeliet och det här anser jag vara en av de bättre Jesus-filmerna som gjorts. Skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig och särskilt då Brian Deacon som spelar Jesus. Även Eric Deacon, bror till Brian, sökte rollen som Jesus. Rivka Neuman, som spelar jungfru Maria, var gravid på riktigt under inspelningen.

Det här har blivit den mest översatta filmen genom tiderna. I skrivande stund har den översatts till över 1000 språk och fler översättningar är på gång. Jag äger själv en svensk DVD-utgåva av filmen och väljer man svenska som språk så får man höra berättarrösten på svenska medan skådespelarna pratar engelska - vilket i sig kanske känns lite konstigt men det är inget som man stör sig på.