Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionFlottans glada gossarTrivsam komedi!

Filmen börjar bra, två sjömän, Lasse och Harry, försöker få pengar av sin nyrike chef, Ludvig, för att kunna köpa en egen båt. Ludvig blir inkallad till repövning i flottan, men övertalar Lasse att rycka in i hans ställe, mot att låna honom och Harry pengar till en båt. Naturligtvis blir sen Lasse också inkallad, och Ludvig tvingas rycka in som Lasse. Harry blir naturligtvis också inkallad.
Så är de alla på väg till Casablanca, lämnandes sin hustru respektive sina fästmöer efter. Men fästmöerna är i sin tur redan på väg till Monte Carlo på baletturné. Befäl på båten är bland annat väbeln Eskil, som tycker att Ludvig, som han aldrig träffat, tagit hans fästmö från honom. Han gör allt för att göra livet surt för Ludvig, alias Lasse. Plötsligt får kryssaren ändrade order och styr om till Monte Carlo.
Känns intrigen igen? I stort sett samma intrig har använts i en annan film om flottan, nämligen \"Hjältar i gult och blått\" från 1940, och jo då, Gunnar Björnstrand och Åke Grönberg spelade med i den filmen också. Återanvändning gällde då med!

Den första halvan av filmen är utmärkt. Det är en typisk komedi om livet i Stockholms hamn och ombord på en kryssare. Dialogen är rapp och humoristisk, och ibland fyndig. Andra halvan av filmen, som utspelas i Monte Carlo, är sämre men inte ointressant, framförallt visas vackra vyer över Medelhavet och Rivieran.
Samtliga skådespelare, vana vid komedier, spelar bra, framför allt Åke Söderblom, Gunnar Björnstrand och Åke Grönberg samt Birgitta Valberg, som spelar den lilla rollen som hustrun Olga.
Första halvan visar bilder från Stockholms hamn, Karlskrona örlogshamn samt kryssaren på havet och ombord på örlogsfartyget. Andra halvan visar intressanta och vackra exteriörer från Monte Carlo.
Framför allt i andra halvan framförs flera sång- och dansnummer, enligt tidens sed.
Första halvan får betyget 4 och andra 2, varför det sammanlagt blir: 3

Magnus Larsson