Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionDraktränaren 2En otroligt skicklig film där både manus och animation gör detta till en otrolig upplevelse. Draktränaren 2 är större, bättre och charmigare än den första filmen – något jag aldrig hade räknat med.

Vi tittare blir insvepta i en hjärtskärande berättelse där hela Hickes liv vänds upp och ner. Han tvingas leda ett krig mot en man som vill förstöra hans by och förslava alla drakar. Dreamworks har skapat en fantastiskt vacker film på alla sätt – som både barn och vuxna kan glädjas åt.

Fem år efter att kriget mellan drakar och människor tagit slut, frodas livet i byn Berk där drakar numer är en del av vardagen. Hicke är lika nyfiken som vanligt och försvinner med jämna mellanrum för att utforska och kartlägga olika öar som han och draken Tandlöse finner. Det är under en av dessa utflykter som Hicke stöter på drakjägaren Eret och där med upptäcker Dragos armé, som är ute efter att ta makt över världen och förslava alla drakar.

Hicke stöter även på en mystisk drakryttare som tyst jobbar för att rädda drakarna ur människors våld. Identiteten på denne mystiska figur kommer som en chock för alla. Kriget bryter ut och i Hickes desperata försök att ändra Dragos uppfattning om drakar, blir han istället tvungen att lära sig saker om sig själv. Vad det innebär att vara en ledare men framför allt om drakar och vänskap.

Denna film är ett äventyr. Ett omtumlande, fartfyllt, känslospäckat äventyr som underhåller in i minsta sekund. Jag tyckte väldigt mycket om första delen i berättelsen om Hicke och Tandlöse och jag kan ärligt säga att jag inte trodde att tvåan skulle kunna leva upp till den, eftersom att uppföljare nästan alltid är sämre än första filmen. Jag blev verkligen överraskad. Den här filmen var allt som ettan var och mer därtill. För första gången i mitt liv kan jag säga att uppföljaren slår första filmen med hästlängder.

Trots att man från första stund vet hur filmen kommer sluta (som med de flesta animerade filmer) så bjöd den här uppföljaren på flera överraskningar mellan start och slut. Viktiga ämnen så som tillit, separation, ledarskap och resan att finna sig själv – är drivande faktorer i filmen. Men det är subtilt och inte övergjort för att läxa upp barn, utan det tar fram en mänsklighet som är inbjudande. Detta blandat med action, komik och en allmänt charmig ton gör denna film en upplevelse både för barn och vuxna.

Dreamworks har även använt spännande ny teknik som har gjort den här filmen till en visuell upplevelse, där 3D för en gångs skull lyckas förstärka bilden istället för att vara i vägen.

En allmänt lyckad film som jag starkt rekommenderar till alla som gillar äventyrsfilmer och som vill komma lite närmare känslan av att få segla genom luften på en drake!