Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionAmerican HustleDavid O. Russel levererar ett 70-tals osande svindeldrama med stabila skådespelarinsatser, nominerad till tio Oscars (fick ingen). Trots bra insatser från skådespelarna känns det dock som att filmen i slutändan svindlat sig själv.

Handlingen grundar sig på Operation Abscam – en verklig operation utförd av FBI på 70-talet för att sätta dit mutade politiker. Filmen följer svindlarproffsen Irving Rosenfeld (Christian Bale) och hans älskarinna Sydney Prosser (Amy Adams). Efter att ha åkt fast tvingas paret samarbeta med FBI för att sätta dit andra bedragare. Det hela blir inte direkt riskfritt då den aningen ostabila agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) drar in dem i ett farligt spel med både maffiabossar och högt uppsatta politiker.

Det första som slår en är hur otroligt väl 70-tals atmosfären har återskapats. Från logotyperna i början till musiken, kläderna och frisyrerna (kolla bara Jeremy Renner som borgmästaren). Det andra som slår en är Christian Bales otroliga transformation – den där ölmagen! De Niro, som gör en cameoroll i filmen, lär först inte ens ha känt igen Bale under inspelningen. Han är verkligen natt och dag jämfört med då han senast samarbetade med O. Russel i ”The Fighter” (2010).

I filmens breda rollista är det Jennifer Lawrence som imponerar. Hon lyckas verkligen övertyga att hon är en skådespelare att ta på allvar. Bale och Cooper är överlag stabila och levererar båda några riktigt bra scener. Samma gäller även för Amy Adams, hennes karaktärs utmanande urringningar känns dock mest som någon barnslig provokation.

Karaktärerna är filmens absoluta styrka, de känns levande och verkliga. Kanske mycket pga. att flera scener är helt improviserade. O. Russel ska själv också ha poängterat att just karaktärerna alltid är viktigare än själva handlingen. Det kanske må stämma till viss del. Här känns det dock som att han fokuserat för hårt på karaktärerna och därför missat att se brister i helheten.

Huvudsakligen är American Hustle en bra film. Problemet är dock en allt för lös och ledig handling. Man försöker ge ett sken av att det är smartare än vad det egentligen är. Den lyckas inte engagera tillräckligt mycket för att det ska bli något speciellt. På håll ser det otroligt bra ut för de duktiga skådespelarna döljer mycket av manusets snedsteg. Men precis som med Christian Bales karaktärs avancerade comb over; tar man en närmare titt så syns det som försökts döljas.