Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionEscape PlanLika mycket förtjust som bekymrad har jag följt Sylvester Stallones långa karriär. En del av mig önskar kanske att han inte hade vunnit en Oscar med Rocky, eftersom det för varje film sedan dess, har byggts upp ett allt hårdare och allvarligare skal kring honom. Jag imponerades inledningsvis av hans prestationer i både Rocky och Rambo, där hans starkare sidor lyftes fram lysande, men har samtidigt fnissat åt hans mindre seriösa roller där Demolition Man och Judge Dredd hör till praktexemplaren.

Ja, vi har alla fnissat bakom Stallones rygg, medan han själv har varit övertygad om sin egna tuffhet och tagit sina prestationer på alldeles för stort allvar. Detta kulminerade helt när han samlade hela hårda gänget och gjorde The Expandables, en film som på förhand kändes underhållande och genreparodiserande, men istället tog sig själv alldeles för seriöst och bara blev en soppa med för mycket lök. Kanske var det därför det kändes så uppfriskande när självaste Arnold Schwarzenegger klev in och gästade uppföljaren The Expandables 2. Med humor och glimt i ögat visade han exakt vad det borde handla om när de gamla hunkarna fortsätter att hanka sig fram i filmvärlden. Humor. Något som Schwarzenegger faktiskt bevisade att han har, redan i Junior, Twins och andra luddiga komedier, som alla har bidragit till att göra honom mer mänsklig och charmigare än vad musklerna visar.

När de båda nu ställs mot varandra i Escape Plan, en film som för övrigt kommer minst 20 år försent, är det just denna kontrast skådespelarna emellan som gör att slutresultatet faller platt. Sylvester Stallone, här i rollen som en slags undercover-fånge, som jobbar med att bryta sig ut ur fängelser för att påvisa deras brister. Han ställs inför den största utmaningen hittills när han kastas in i ett toppmodernt fängelse utan några som helst synliga brister. I rollen är han stenhård, ler aldrig, spänner musklerna så att fångdräkten spricker och gör det där man inte hade hoppats på att han skulle göra - ta sig själv på för stort allvar. Desto dummare blir det när han på insidan av fängelset träffar Schwarzenegger, som spelar en glad fånge med glimten i ögat. Schwarzenegger visar prov på en skådespelare som har utnyttjat sina brister i karriären på bästa sätt och tar i filmen varje tillfälle i akt till att försöka skapa komik och parodi i sina scener. Det är i dessa stunder man älskar Escape Plan, när Schwarzenegger kommer in och skrapar på Stallones hårda skal. Tyvärr är han dåligt uppbackad av andra hårda typer som Vinnie Jones och en fenomenalt felcastad 50 cent, som försöker spänna Sylvester Stallones muskler ytterligare och bidrar till att spä på det töntiga gravallvaret.

I regissörstolen sitter svenske Mikael Håfström och kliar sig i huvudet över att än en gång ha tagit sig an en medioker Hollywood-rulle. När det kommer till själva regin, de kyliga och platta dialogerna Stallone och Schwarzenegger emellan, verkar han inte ha ansträngt sig det minsta för att göra det intressant - det är trots allt en film som säljer sig själv just på grund av de tunga skådespelarnamnen, vad Håfström än väljer att göra med resultatet.

[-]Det finns stunder då Escape Plan roar, de stunder då Schwarzenegger får utrymme att kläcka cheesy oneliners och ta till de stora gevären. Tyvärr lämnar Stallones gravallvar ändå eftersmaken bitter. De båda möts än en gång framöver, när det är dags är för The Expandables 3. Vi får väl hoppas att det är då Arnold slutligen går fram till Stallone och skalar av honom det där gravallvaret. Eller åtminstone får honom att le.[*]

Recension av: Linus Bjarnelo