Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionSagan om ringen - härskarringenBaserat på en storslagen roman, filmad med engagerade skådespelare och en budget på 300 miljoner dollar är detta en av tidernas största filmer och inte bara inom fantasygenren. Detta är den första filmen i en trilogi av Peter Jackson baserat på J.R.R. Tolkiens bok ”Sagan om ringen”. En historia om bland annat troll, alver, trollkarlar och mycket mer…

I Sagan om ringen får vi följa nio färdkamrater med helt olika ursprung på ett äventyr likt inget annat. En resa genom Midgård på väg mot landet Mordor för att förstöra det mest kraftfulla vapnet någonsin skådats. En ring, smidd av mörkrets förste Sauron. På sin resa ska de komma stöta på de mest underliga ting. Alver, troll, monster, demoner, orker och mycket mer…

[-]Jag har personligen aldrig läst boken och kan därför inte relatera och jämföra filmen med den. Men av att döma filmen i sig självt är detta troligtvis den bästa fantasyfilm som jag någonsin sett. Det finns så många faktorer i filmen som gör den till bra underhållning. Den breda och välkända skådespelarensemblen, med bland andra Elijah Wood, Sean Bean, Christopher Lee och Ian Holm, blir detta mycket väl framfört. Sean Bean gör enligt min mening sin bästa roll någonsin som krigaren Boromir.

Detta är som sagt den första filmen som handlar om skapandet av ”brödraskapet” och de nio färdkamraterna. Mycket fokus ligger på ringbäraren Frodo och hur han upplever den jobbiga resan som är betydligt mer än vad han egentligen klarar av. Han är verkligen ingen äventyrare eller krigare. Peter Jackson kommer nog aldrig lyckas göra ett verk som detta igen. Det har påståtts att filmen drog in 200 miljoner dollar till den Nya Zeeländska ekonomin. Hela filmen spelades in där och regeringen utsåg en speciell minister för filmen som skulle engagera sig i filmens ekonomiska fördelar för staten.

Musiken av Howard Shore är av stor betydelse för inlevelsen och handlingen. Den har satt sina spår i samhället så att de flesta kan känna igen den både här och var. Mycket speciella toner i ganska sorglig ton. Jag tilldelar hela produktionen en stark fyra då det enda fel jag egentligen kan hitta med filmen är att man inte lät Sean Bean och Hugo Weaving få fler repliker.