Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionTerrorister – en film om dom dömdaTerrorister - en film om dom dömda är en dokumentär om Göteborgskravallerna som utbröt för två år sedan under EU-toppmötet.
Man får följa några utav de 60 st dömda, de som fick fängelsedom, i form av intervjuer. Lukas Moodysson och Stefan Jarl, som har regisserat filmen, pratar med de dömda och ställer frågor om varför de åkte till Göteborg, hur de såg och ser på världen, etc. Vilka var aktivisterna? Vad hände under och efter Göteborgskravallerna?
Filmen inleds med ett bildspel, ett hemskt sådant, där man får se krigsbilder, djurförsök m m. Redan här tänkte jag: kommer jag att klara denna film?
Dikter läses upp i filmen. Det visas noggranna och tydliga bilder av stenkastningen och kravallena.
Det är en så viktig film som bör ses av alla, så att folk inser vilken värld vi lever i, vilket dåligt samhälle vi lever i. Man får en god inblick av hur polisen fungerar i Sverige, hur hemsk häktet är, hur orättvist allt är. Polisen kastade själv gatstenar tillbaka, de lät sina hundar bita i folk. Det är aggressivt. Det är brutalt. Det är fruktansvärt. Mitt hat mot poliser har inte dämpats efter denna film och inte mina politiska åsikter heller. Har poliser rätt att misshandla? Ja, tydligen. För de är ju poliser. Fungerar det att leva i ett kapitalistiskt och med det ett orättvist och ojämnställt samhälle? Nej, det fungerar verkligen inte. Det måste göras något. Vi måste inse.
Vi vet alla att Lukas Moodysson är en talangfull regissör. För jag tror de flesta sett mästerverken Fucking Åmål, Tillsammans och Lija 4-ever. Han visar sin talang även i denna film, tillsammans med Stefan Jarl; oerhört bra filmat, och med sina välutarbetade intervjuer med de dömda. De får de dömda att känna sig trygga och i färd med att berätta om det de varit med om. Regissörerna sitter till och med och skämtar med de dömda, vilket underlättar deras situation. Filmen innehåller alltså en del komiska inslag, fast den egentligen är helt rå rakt igenom.
Jag har sett andra skriva recensioner och inlägg av denna film, och jag tycker att en del har missuppfattat något. Filmen är en dokumentär om de dömda (Terrorister - en film om de dömda) och därmed garanteras och förväntas inte att man får höra något av motparten, dvs polisen, som en del kritiserar filmen för. Om man skulle få höra polisens och andra motpartade ställa in sig i händelsen, då skulle förmodligen filmens titel ha ändrats. Poängen med denna film är som titeln lyder.
Det här är en film som absolut måste ses av alla. Det är en väldigt viktig film. En bra samhällskritisk film som verkligen berör och skapar tankar i huvudet. Den får en att tänka efter. En film om en händelse som tål att diskuteras ofta och länge. Ett gott underlag för en debatt, framför allt inom skolan.