Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionUnder solen



Olof bor ensam på en gård någonstans i Sverige. Det är hårt att sköta en hel bondgård ensam och han får därför hjälp av den 27-årige Erik. Han är ofta skrytsam och berättar historier om när han var sjöman. Olof har bott ensam hela livet och tycker att det är dags att träffa någon. Han sätter in en annons i tidningen; ”Ensam lantbrukare, 39 år, egen bil, söker ung kvinna som hushållerska. Fotografi önskas.” Olof är egentligen 40 år, men vill att det ska se ut som att han är yngre så att fler nappar på annonsen.

Nästa vecka har han fått svar, men Olof har ett problem. Han kan inte läsa. Han säger att han har glömt glasögonen hemma, så att kvinnan i kassan får läsa åt honom. Det första är det inget foto med och Olof vet därför inte om han ska svara ja eller nej. Han öppnar nästa brev och låter damen i kassan läsa igen. Den här gången är det ett fotografi med. Kvinnan hette Ellen och var 33 år gammal, och hade aldrig varit på en bondgård förut. Olof tycker att Ellen är så fin att han väljer henne.

Nästa dag sprider sig ryktena, och Erik blir faktiskt lite avundsjuk för att Olof ska ha en hushållerska, och inte nöjer sig med honom. Ellen är lite blyg. Olof visar henne runt så att hon ska hitta på gården. Till en början sköter Ellen sitt jobb, men allt eftersom bli Olof och Ellen kära i varandra. De älskar varandra i smyg. De håller det hemligt för Erik som anar ugglor i mossen. En dag lämnar Ellen Olof men varför, hon lämnade bara en lapp efter sig, och hur ska det gå, Olof kan ju inte läsa…

Filmen var jättebra, men den ser inte ut att utspela sig år 1956. Helena Bergström och Rolf Lassgård spelar oerhört bra mot varandra, Lassgård gör nog sin bästa roll hittills. Filmen är fylld med vackra vyer, som gör att den ser klassisk ut. Den har ju fått en Oscars-nominering också och det är kul, men konstigt att den blev så kritikersågad. Bra regi och foto gör filmen bra, fast i grund och botten så är det ju själva historien som är bra. Det märks att det ligger mycket jobb bakom den här filmen. Och mycket jobb bakom en film ger ju ett bra resultat på bioduken, eller hur?