Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Recension300



Detta är historien om vad 300 män kan göra för att rädda en värld undan tyranni och slaveri. Ända sedan födsel så lär sig Spartaner att utstå smärta, sorg och motgångar. De föds för att kriga för sitt land, folk, tro och sina gudar. Men utan gudarna vid sin sida, utan folket bredvid sig på slagfältet, vad kan en kung göra med endast sina närmaste män när den jättelika vargen kommer springande?

\"300\" är en film om krig, tro, hopp och lite mer krig. Den är otroligt våldsam, vacker, extrem och beskrivande. Man sitter begeistrad över dess försköning av ett folk som representerar död, våld och slagkraft. Med en talande ciceron vid sin sida så beskrivs kungens avvikande från vad hans tro och stad tillåter, och tillsammans med sina generaler beslutar han sig för att mäta sig mot de onda krafter som hotar att tyrannisera det Grekland som vid denna tidpunkt existerade.


Kung Leonidas upplevde strid redan vid tidig barnsålder. Hans första krigsmedgång var en strid med en jättelik varg. Nu, över 30 år senare, så kommer en liknande varg i form av ett gigantiskt jättestort folk för att attackera honom. Persien har lyckats förslava de asiatiska delarna av världen och rör sig nu mot det antika Grekland, ett land oenat och delat i många olika grupperingar.

Detta gör att Leonidas känner sig tvingad att agera. Han talar till gudarna för att få deras medgivande, men han får ingen respons från de allsmäktiga. Därmed har han enligt Spartansk lag ingen rätt att gå i krig. Istället bestämmer han sig för att samla ihop sina 300 mest krigstörstande, ensamma och mest känslolösa män för att gå Persien till mötes utan sitt folk och dess politiker vid sin sida. Allt detta för att vara den första att våga stå emot det asiatiska hotet....

[-]\"Sin City\" versus \"Troja\" versus \"Sagan om ringen\". Med krigsscener som är extremt vålsamma, effektfulla och exploderande. Striderna pågår i drygt 110 minuter utan att avbrytas. Det är en belysning av glamorositet men ändå samtidigt påfrestning. Såhär tycker jag att action ska vara, det är effektivt för beskådaren samtidigt som man njuter av alla tillhörande komponenter som tekniken ger oss. För ett antal år sedan var \"Matrix\", det absolut häftigaste i speicaleffektsväg som man hade sett. I \"300\" är den tekniken anpassat till ett skådespel som är skrivet för en tidsålder som har passerat oss för länge sedan istället för en som komma skall.

Skådespeleriet är hårt, aggressivt och känslolöst. Trots att det finns tidiga inslag av kärlek så är den tydliga bilden av en ärofylld död något som överglänser familjelyckan. Då Brad Pitt kunde gråta en tår i \"Troja\", så kan vi nu bara se död framför oss vid denna sammandrabbning. Det är inget som blir till en överdrift, det är heller inget som går överstyr, det är perfekt för ändamålet. Den strama budgeten ger filmen en fördel som visas med den bifogade epokskänslan som existerar. Detta istället för att associeras med dagens Hollywood som är lätt hänt vid användning av stora affischnamn.

Zack Snyder var tidigare mest känd för att ha gjort en musikvideo till Michael Jackson samt för att ha gjort den halvtama \"Dawn of The Dead\". Men hans genombrott kommer nu med \"300\", den IMAX-kompatibla film som har haft den bästa premiären genom tiderna. Berättarteknik, fingertoppskänsla, effekthantering och skådespelarkemi, allting är välanpassat samtidigt som filmen följer en mörk och våldsamma miljöframtoning. Det är konst, död och extremitet blandat i en inriktning som leder mot ett större bidragande slutmål, att stå vid varandras sida.

Man blir nästan tårögd av de underbara effekterna vid en kroppsstympning, så pass vackra är den här filmens specialeffekter. Jag njuter från början till slut, men kanske tar filmen slut för tidigt? Man hade kunnat dra ifrån krigskänslan, gått djupare på slutfasen och på detta sätt gjort filmen större, bredare och framför allt längre. Jag har svårt att motivera varför jag bör ge denna filmen ett toppbetyg. Sedan jag såg reklamen för första gången i November så har jag sett samma snutt varje vecka och mina förväntningar har bara höjts och höjts för var gång. Jag hade förväntat mig ett mästerverk som skulle ge allt som \"Troja\", \"King Arthur\" etcetera inte lyckades med. Detta är något som filmen inte lyckas med. Men jag älskar action, jag älskar extremitet, och bättre action än detta får man inte uppleva. Det blir en fyra, med halva benet inne på en femma, ja till och med mer än så. Detta bara för att det är otroligt bra action, det är bara så...