Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Utforska Star Wars-universumet: En guide till filmerna och karaktärerna

2023-09-12
Välkommen till en galax långt, långt borta! Star Wars är en av de mest älskade och ikoniska filmserierna genom tiderna. Med sina spännande äventyr, fantastiska världar och minnesvärda karaktärer har Star Wars fångat fantasin hos miljontals fans över hela världen. I denna guide kommer du att kunna utforska Star Wars-universumet, ta en titt på de mest ikoniska scenerna genom tiderna och ta del av några av de mest intressanta teorierna och spekulationerna om framtiden för denna episka saga. Om man i väntan på nya Star Wars filmer fortfarande känner behovet att se och testa allt som är Star Wars relaterat, kan man alltid spela Star Wars relaterade casino spel på Starburst eller videospelet.

Star Wars - de första filmerna
Sedan de första tre filmerna som släpptes på 1970-talet - Stjärnornas Krig (1977), Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983) - har världen och dess karaktärer blivit älskad av fans över hela världen. Den första filmen, "Stjärnornas Krig", introducerade tittarna till en episk rymdsaga fylld med spänning, äventyr och fantastiska karaktärer. Filmen följdes av "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst". Dessa filmer berättar historien om Luke Skywalker, Prinsessan Leia, Han Solo och deras kamp mot Darth Vader. Star Wars-filmerna har även introducerat andra ikoniska karaktärer som Yoda, R2-D2 och C-3PO. Men filmserien är nog mest känd för sina spektakulära rymdstrider och ljussabel dueller. På grund av detta har de första Star Wars-filmerna blivit tidlösa klassiker och har fortsatt att inspirera och underhålla generationer av fans. I samband med filmernas popularitet började fler och fler serier, filmer och serietidningar att skapas som tog plats i Star Wars Universumet. Alla dessa berättelser anses dock inte längre vara kanoniska. I samband med att Disney köpte franchisen, anses endast tretton filmer vara kanoniska, där dessa första tre filmer självklart räknas med. Utöver detta räknas även några serier och böcker med i den kanoniska Star Wars-tidslinjen. Men allt fler filmer och serier läggs till allt eftersom Lucasfilm och Disney producerar nya berättelser.

Star Wars-tidslinjen
Även om endast tretton filmer anses vara kanoniska, kan det vara svårt för en ny Star Wars tittare att veta i vilken ordning filmerna bör ses. Det finns några olika sätt att njuta av filmerna, det vill säga genom att titta på filmerna i ordningen de släpptes, den kronologiska ordningen och många egna variationer som Star Wars fans har kommit fram till.

Här är listan över filmerna i den ordning de släpptes på den stora duken:

1. Stjärnornas Krig (1977) 

2. Rymdimperiet slår tillbaka (1980) 

3. Jedins återkomst (1983) 

4. Det mörka hotet (1999) 

5. Klonerna anfaller (2002) 

6. Mörkrets Hämnd (2005)  

7. The Force Awakens (2015)  

8. Rogue One (2016)  

9. The Last Jedi (2017)  

10.Solo (2018)  

11.The Rise of Skywalker (2019) 

För de som vill se filmerna i kronologisk ordning, vilket även innebär att vissa ikoniska plot twist inte blir lika chockerande, finns listan här:

1. Det mörka hotet (1999)

2. Klonerna anfaller (2002) 

3. Mörkrets Hämnd (2005)

4. Solo (2018)

5. Rogue One (2016)

6. Stjärnornas Krig (1977) 

7. Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

8. Jedins återkomst (1983)

9. Episode VII: The Force Awakens (2015)

10.Episode VIII: The Last Jedi (2017)

11.Episode IX: The Rise of Skywalker (2019) 

Om man vill se filmerna i den ordning som anses vara den bästa av många flitiga Star Wars-tittare, samt få en förståelse för vad som händer i de nya filmer och serier som planeras släppas av Disney inom en snar framtid, bör man se filmerna och serierna i denna ordning:

1. Stjärnornas Krig (1977)

2. Andor (2022)  

3. Rogue One (2016) 

4. Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

5. Rogue One (2016)

6. Det mörka hotet (1999)

7. Klonerna anfaller (2002)

8. Mörkrets Hämnd  (2005)

9. Solo (2018) 

10. Jedins återkomst (1983)

11. The Mandalorian säsong 1 och 2 (2019 -2022)

12. The Book of Boba Fett (2021)

13. The Mandalorian säsong 3 (2023)

14. Ahsoka (2023) 

15. Episode VII: The Force Awakens (2015)

16. Episode VIII: The Last Jedi (2017) 

17. Episode VIII: The Last Jedi (2017) 

Observera även att det finns fler Star Wars-produktioner, inklusive spin-off-filmer och böcker, som kan utforska olika delar av Star Wars-universumet, men att dessa inte räknas med i den kanoniska tidslinjen.

Disneys Star Wars-serier
Sedan The Rise of Skywalker som släpptes 2019 har det inte skapats några fler Star Wars-filmer, detta betyder dock inte att Star Wars fans har haft brist på material att titta på då flera serier har släppts på Disney+ sedan dess. Star Wars-The Mandalorian är en av dessa populära TV-serier som har fångat publikens uppmärksamhet över hela världen. Serien utspelar sig i Star Wars-universumet och följer äventyren av en ensamstående krigare, känd som Mandalorian, i galaxen. Det som gör The Mandalorian så speciell är den unika berättelsen och karaktärerna. Serien har en perfekt balans mellan action, spänning och humor. Den har även fantastiska visuella effekter, vilket gör att man verkligen känner sig som om man är en del av Star Wars-världen. En annan anledning till att The Mandalorian är så älskad är Baby Yoda, eller "Grogu" som han kallas i serien. Baby Yoda har blivit ett internetfenomen och har snabbt blivit en favorit bland fansen. 

Vad kan man förvänta sig i framtiden?
Star Wars-sagan har alltid varit föremål för spekulationer och teorier bland fansen och efter att Star Wars kom ut med tre nya kommande filmer under Star Wars Celebration, har spekulationerna vaknat till liv igen. Här är några av de mest intressanta teorierna om vad som kan hända i framtida Star Wars-filmer och serier:

Rey's ursprung: En av de största frågorna som uppstod efter den senaste trilogin var vem Rey egentligen är och hennes koppling till Kraften. Många teorier har dykt upp, och det är bara för fansen att vänta och se vad som händer i samband med att man nu har kommit ut med att den första nya Star Wars filmen sedan 2019 kommer att handla om Rey.

Återkomsten av Darth Vader: Det har funnits spekulationer om att Darth Vader kan återvända i framtida filmer eller serier. Detta kan ske genom tidsresor, återupplivning eller genom att utforska hans tidigare liv som Anakin Skywalker.

Ursprunget till den första Jedi-orden: Star Wars-universumet är fullt av mystik och historia. En teori är att man i framtida filmer kan få lära sig mer om ursprunget till den första Jedi-orden och hur Kraften kom till.

Medan dessa teorier och spekulationer är roliga att diskutera är det viktigt att komma ihåg att de ännu inte är bekräftade och att Star Wars-skaparna har överraskat oss förr. Oavsett vad framtiden har att erbjuda kan vi vara säkra på att Star Wars kommer att fortsätta att fascinera och underhålla med sina fantastiska berättelser och karaktärer.