Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Tomb Raider - Tv-spelet som blev film

2021-01-21
Vanligtvis uppstår först en film, följt av ett Tv-spel om filmen är en succé. I detta fall är det faktiskt tvärt om, där filmen faktiskt föregicks av ett mycket uppmärksammat Tv-spel i slutet av 90-talet. Spelet kretsar runt huvudkaraktären Lara Croft, som blev snabbt blev väldigt populär. Det ledde till filmplaner, som kort därefter besannade runt millennieskiftet.

Därefter har filmer och spelupplagor fortsatt att avlösa varandra med jämna mellanrum tills idag, och sannolikt på obestämd tid in i framtiden.

Filmerna lever kanske i inte i första hand någon djupare dialog eller genomarbetat manus, utan är snarare en visuell upplevelse med mycket action och tekniska effekter. Har tittaren rätt förväntningar på förhand så är filmerna säkert en njutning.

Eftersom filmerna kommer från ett Tv-spel måste frågan ställas om tittaren måste ha avverkat tusentals timmar Tv-spelande för att uppskatta filmen. - Nja, inte nödvändigtvis. Det är ett relativt vanligt action-format som förekommer i många olika tappningar. Och gillar man enkelspårig och fartfylld action så bör man uppskatta filmerna om Lara Croft.

De första två filmerna släpptes 2001 och 2003, där Lara Croft gestaltas av Angelina Jolie. Filmerna fick relativt sval kritik, men det är däremot allmänt vedertaget att Jolie övertygar i sin rolltolkning. Därefter dröjde det ända till 2018 tills nästa film släpptes. I Tomb Raider (2018) ser vi svenska Alicia Vikander i huvudrollen. Det var en stor roll att axla, samt att väldigt mycket tid hade passerat sedan den senaste filmen. Alicia, som nyligen hade vunnit en Oscar för bästa kvinnliga biroll (The Danish Girl, 2015), kunde välja och vraka bland massvis av olika roller. Men valet gick till Tomb Raider. Alicia berättar att hon mer än något annat ville spela en kvinnlig actionhjälte, och såg Lara Croft som ett självklart val. Alicia, som normalt är ganska späd, fick ligga i hårdträning och lägga på sig en hel del muskler för att fylla ut kostymen. Hon lyckades givetvis efterträda Angelina Jolie med bravur, och övertygar i sin rolltolkning. Trots att filmernas manus är ganska smalt har man lyckats locka till sig skådespelare av högsta klass, även Jolie har belönats med en Oscar för en tidigare rolltolkning.

Varumärket Tomb Raider
Tomb Raider och Lara Croft är en hyperkommersiell produkt med stor igenkänning världen över, vars starka varumärke lockar väldigt många samarbeten. Eftersom filmen från början är ett Tv-spel, togs ett kommersiellt jättesteg väldigt tidigt. Där filmerna och spelen har växt sida vid sida i snart 20 år. Det ger Tomb Raider en naturlig språngbräda till andra projekt som vill rida på varumärkets framgångsvåg. Det är framförallt i den digitala världen som varumärket kan användas flitigt. Alla som spelar på online casino kan uppleva Tomb Raider som slotmaskin, med olika scenarier från filmerna som tillämpas. William Hill och LeoVegas är bara några av de operatörer som erbjuder Tomb Raider som enarmad bandit.

Är det något saknas är det kanske ett känt soundtrack som förknippas med filmerna. Många filmer med actionhjältar har ofta en återkommande melodislinga med en förevigad koppling till filmen. Allt är dock inte digitalt. Hos exempelvis Amazon finns väldigt mycket memorabilia som går att hänga på väggen eller ställa i hyllan i vardagsrummet, för att visa vännerna att man är popkulturellt belevad.

Nästa film kommer snart
Än så länge har det släppts tre Tomb Raider filmer, men den som otåligt vill ha mer behöver inte vänta särskilt länge. Under 2021 väntas den fjärde filmen komma ut på biograferna. Från början var det tänkt att filmen skulle släppas i mitten av Mars, men premiärdatumet har nu skjutits upp på obestämd tid. Informationen om när filmen kommer att släppas är ganska bristfällig. Men återigen är det Alicia Vikander som spelar huvudrollen i efterlängtade Tomb Raider 2.