Roll the Reels: När spektakulära casinospel och filmmagi möts
2024-06-05Spänningen som casinospel medför har alltid lämpat sig väl på vita duken. Poker dyker upp i filmer som Casino Royale och Molly’s Game medan Blackjack spelar en viktig roll i både The Hangover och Casablanca. Självklart ska inte heller filmen som heter just Casino glömmas bort.
Casino lämpar sig bra för film eftersom de insatserna i allt från Poker till Slots har inbyggd dramatik i själva upplägget. Här kommer vi att gå igenom några klassiska filmer som där casinospel på det ena eller andra sättet närvarar i berättelsen. Nedan ser du även en lista med spel och i vilka filmer de dyker upp.
Poker: Casino Royale, Rounders, Molly’s Game, Cincinnati Kid
Blackjack: The Hangover, Rain Man, 21, The Last Casino, The Gambler
Baccarat: Dr. No, Thunderball, On Here Majesty’s Secret Service, GoldenEye, A Hard Day’s Night , Rush Hour 3
Roulette: Casablanca, California Split, Croupier, Indecent Proposal, Ron Lola Run
Slots: Fear and Loathing in Las Vegas, Casino, Ocean’s 13
Casino Royale (2006)
Självfallet är ingen lista av det här slaget komplett utan Casino Royale, vilket var Daniel Craigs debut i rollen som James Bond. Om det är någon rollfigur i filmhistorien som är synonym med casino så är det just Agent 007. Bland annat finns det klassiska scener med Baccarat i både Dr. No och GoldenEye.Just Baccarat har varit spelet i tidigare i upplagor av Casino Royale, men i regissören Martin Campbells version från 2006 är det i stället Poker, mer specifik Texas Hold’em, som gäller. Mötet vid det gröna bordet med skurken Le Chiffre – spelad av dansken Mads Mikkelsen – är en av filmens allra mest minnesvärda scener.
Efter Casino Royale fortsatte Daniel Craig som James Bond i ytterligare fyra filmer, med No Time to Die från 2021 som den slutgiltiga. Det var dock bara i det första framträdandet som casinovärlden utgjorde en del av äventyret. När det nu är dags att hitta en ny Bond lär en återkomst till denna värld vara nära förestående.
Casino (1995)
Casino – Martin Scorseses med Robert De Niro, Sharon Stone och Joe Pesci i huvudrollerna – handlar inte så mycket om att spelande som det kretsar kring själv verksamheten att driva ett casino. Under de nästan tre timmar som filmen pågår får vi se De Niro och Pesci kämpa mot varandra i jakten på att bygga ett casinoimperium.Filmen har kanske inte samma kultstatus i Scorseses filmografi som Goodfellas, Raging Bull, Taxi Driver och The Wolf of Wall Street har, men bör ändå lyftas fram som ett tips för alla filmälskare som inte redan har sett den. Lockas man av all dramatik som casinovärlden medför blir rullen närmast ett måste att bocka av från sin watchlist.
The Hangover (2009)
Självklart är det inte bara action, thriller och drama som passar bra ihop med casinotemat. Även komedier gör sig bra. Aldrig blir detta så tydligt som i The Hangover – eller Baksmällan, som titeln översattes till på svenska. Filmen fick så stort genomslag att flera framgångsrika uppföljare fick göras för att möta publikens önskemål.De flesta är dock överens om att det är den första filmen som är den bästa av dem. Idén är lika enkelt som den är briljant: Ett kompisgäng vaknar efter en svensexa i Las Vegas utan att minnas gårdagskvällen. Tillsammans måste de lista ut vad det var som hände och – viktigast av allt – var brudgummen har tagit vägen.
Casinospelet med störst utrymme i The Hangover är Blackjack, med en specifik scen som tillhör en av de roligaste sekvenserna i filmens historia när det kommer till just mötet mellan casino och vita duken. Zach Galifianakis blev i och med The Hangover en stjärna över en natt, inte helt utan hjälp av just den här scenen.
Ocean’s-filmerna
Oavsett om det rör sig om kultklassikern med Frank Sinatra eller 2000-talsfilmerna med Brad Pitt och George Clooney går det inte att göra en lista av det här slaget utan att nämna Ocean’s-filmerna.Här är det först och främst Ocean’s Eleven från 2001 vi tänker på, där Danny Ocean (Clooney) sätter ihop ett gäng kriminella experter för att bryta sig in i ett casino i Las Vegas. Även om man inte är intresserad av casinovärlden räcker det med en snabb titt på rollistan för att väcka ens intresse. Förutom Clooney och Pitt hittar vi bland annat Matt Damon, Julia Roberts, Andy Garcia, Elliot Gould, Casey Affleck och Don Cheadle bland skådespelarna.
Molly’s Game (2017)
Det är inte bara i helt och hållet påhittade berättelser som casinospel har tagit sig in i rampljuset. Filmer baserade på sanna historier förtjänar också ett omnämnande. Ett exempel på detta är Molly’s Game, med Jessica Chastain i huvudrollen – regisserad och skriven av Aaron Sorkin.Filmen dramatiserar den verkliga berättelsen om Molly Bloom, som gick från att vara ett framtidshopp inom skidåkning till att driva en av de mest exklusiva pokerklubberna i USA. Filmstjärnor och rika företagare samlades runt hennes bord och spelet växte sig så stort att FBI fick upp blicken för Bloom.
Att det rör sig om en sann historia ger extra krydda till denna rafflande berättelse. Jessica Chastain skiner i rollen som Bloom medan Aaron Sorkin nominerades till en Oscar för bästa manus.
För många människor är det just i filmens värld som man för första gången stöter på casinospel. Inte sällan väcks då en nyfikenhet. Det finns gott om alternativ för att utforska casinospel om man – via en film eller på andra vägar – har blivit intresserad. Landbaserade casinon är fortsatt populära, men det är framför allt online som de flesta väljer att spela.
Det gäller dock att inte hämta för mycket inspiration från filmens värld när det kommer till casinospel. Att gå all in med en dålig hand är ett spännande drag i fiktionen, men är sällan en god idé i verkligheten. Det är alltid viktigt att komma ihåg att spela ansvarsfullt och inte investera mer pengar än vad man har råd att bli av med.