Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Inflytelserika actionfilmer under det senaste decenniet

2023-12-08
Här listas sex olika inflytelserika actionfilmer från de senaste tio åren, som var och en har bidragit till actionfilmens utveckling. Med en blandning av banbrytande teknologi, innovativt berättande och globala perspektiv har dessa filmer höjt ribban gällande vad vi förväntar oss av denna adrenalinpumpande genre. Jämför vi exempelvis filmer från 90-talet som även där har levererat några av tidernas bästa actionfilmer. Så presenterades det i större utsträckning mer direkta intriger, med tydliga goda kontra onda hjältar och skurkar (t.ex. "Die Hard" och "Speed"). Karaktärsutvecklingen var ofta sekundär i förhållande till handlingen. Så det vi vill lyfta här är 2000-talet. Här har det skett en tydlig förändring mot mer komplexa berättelser och stora tekniska framsteg. Likt Casinon med Svensk Licens som tagit stora kliv framåt i såväl tillgänglighet som trygghet för spelare.

1. "Mad Max: Fury Road" (2015)

George Millers triumferande återkomst till sitt dystopiska universum satte en ny standard för actionfilm. "Mad Max: Fury Road" är inte bara en film; det är närmsta att beskriva som ett visuellt fantastiskt spektakel. Med sin minimala dialog förlitar sig filmen på sina råa, visuella actionsekvenser. Allt för att tydligt framhäva en berättelse om uppror och överlevnad. Den revolutionerade actionkoreografin och de mer äkta “effekterna”, har gett oss tittare hopp om att få se fler i riktiga stunts under den CGI-eran vi trots allt befinner oss i.

2. "John Wick" 1 - 4 (2014-2023)

Keanu Reeves återkomst som actionstjärna i "John Wick"-serien omdefinierade hela koreografin i Hollywood. Detta mästerverk i 4 volymer, eller tetralogi. Med sin blandning av kampsport och "gun-fu", har serien varit en game changer. Det är inte bara koreografin utan hur dessa filmer är inspelade - längre tagningar och bredare vinklar, vilket gör att publiken fullt ut kan uppskatta skickligheten och de otaliga träningstimmar skådespelarna involverade i varje sekvens, lagt ned.

3. "Avengers: Endgame" (2019)

Även om det inte är en traditionell actionfilm, förtjänar 'Avengers: Endgame' att omnämnas för sin inverkan på populärkulturen. Den här filmen markerade slutet på en era och sammanförde ett decenniums berättande i Marvel Universum. Actionsekvenserna är storslagna och många olika dimensioner i filmen levererar både känslomässiga toppar och dalar. På det stora hela är historieberättandet i världsklass och visar hur action kan användas för att driva fram berättelser och karaktärsutveckling.

4. "Mission: Impossible - Fallout" (2018)

Tom Cruises dödsföraktande stunts i "Mission: Impossible - Fallout" har satt en ny ribba för vad en skådespelare kan åstadkomma.. Filmens kärlek för äkta stunts, inklusive ett HALO-hopp,(High altitude, low opening) där Cruise gör uthoppet på hög höjd och öppnar upp fallskärmen på låg höjd samt en riktigt mustig helikopterjakt, har blivit både kritikerrosad och satt en standard för hur action bör uppfattas och stunt utföras.

5. "Dunkirk" (2017)

Christopher Nolans "Dunkirk" sticker ut inom actiongenren, här möts tittaren av en väldigt närgången skildring av krig. Till skillnad från traditionella krigsfilmer presenterar 'Dunkirk' sin berättelse genom en icke-linjär handling, med fokus på luft, land och hav. Dess intensiva, uppslukande upplevelse förstärks av IMAX-filmning och fokus på visuellt berättande framför dialog. Filmens innovativa struktur och karaktärena i de olika action-sekvenserna. Vilket inte bara fängslat publiken utan också påverkat hur filmskapare närmar sig krigsgenren, och blandar historisk autenticitet med spänning och dagens moderna teknik.

6. "Black Panther" (2018)

"Black Panther", regisserad av Ryan Coogler, påverkade actiongenren, särskilt för sin kulturella inverkan och unika inställning till berättande. Den utspelar sig i den fiktiva afrikanska nationen Wakanda och blandar traditionell action med afrikansk kultur och identitet. Filmens actionsekvenser är inte bara visuellt slående utan är också djupt sammanflätade med berättelsen. Här möts futuristisk teknologi och traditionella afrikanska kampstilar. "Black Panther" har inte bara varit en framgång intäktsmässigt utan också ett kulturellt fenomen, som har påverkat hur actionfilmer kan lyfta mångfald och bidra till bredare förståelse.