I Am Legend | 2008-01-27 |
Tja vilken besvikelse...
En gång i världen knatade "Sir" Ridley Scott in på filmbolaget hand i hand med Arnold Schwarzenegger med ett manus som hette "I Am Legend" baserat på novellen med samma namn som inspirerat till oräkneliga filmer (bra så som dåliga).
Filmbolaget gav kalla handen med skälet att filmen var för deppig och frågade om Ridley inte ville göra nån annan film när det nu inte blev nåt av med den här, joo han hade ju visserligen en annan film han kunde tänka sig göra i nödfall. Den hette "Gladiator", och efter några tveksamheter gick filmbolaget med på detta.
Det här är manuset som Ridley dök upp med på filmbolaget, minus att ALL HANDLING strukits. Det rör sig INTE om en omskrivning, det rör sig om en STRYKNING av handlingen. Manuset var faktiskt inte alls så pjåkigt i dåtid, och många saker som är helt oförklarliga bygger på helt logiska händelser och intrig från detta manus. Själv blev jag mycket mycket överraskad att man kan ta med poänger utan uppbyggnad, och tvärtom uppbyggnad utan poänger på det här sättet. (Har faktiskt aldrig sett någonting liknande)
Så, vad bör sammanfattningsvis sägas om filmen.
Handling - obefintlig
F/X - Är det bara jag som misstänker att dessa datoranimerade muppar mkt snart kommer att bli arbetslösa?
Skådespelare - Will Smith är habil i sitt "speciella fack", sätta en pratkvarn ensam utan sällskap i en flera år lång film - är INTE hans fack!
Han lallar på tok för mycket här, tanken att visa hans ensamhet påvisar alltmest en stor ensamhet i utrymmet där de flesta av oss har sina hjärnor. Hans delas av en tomte som i varje fall inte jag upplevde som protagonist.
Vad som kan sägas positivt är fina miljöbilder - köp ett vykort istället så blir både du o en vän glad!
Så som i himmelen | 2005-07-22 |
PS. Det känns som stor konst när Nyqvist halkar i pisset och knäcker toan med fontanellen, flinet när hans mästerliga elever bölar som ett gäng kromosomberikade byfånar är oöverträffad genom alla tider. Mest skrattretande är det burdusa sättet att onyanserat dunka i publiken om att de tittar på ett missförstått geni som väl aldrig kan referera till regissören själv, istället för att någon ska tolka det som en självisk gris som gillar att hoppa barfota i snön som en efterbliven under knäppinfallen DS. |
Så som i himmelen | 2005-07-22 |
Muzzic-Maria,
Jag tror att den som kan ge den här filmen mer än en etta knappast har sett nån annan film. För det krävs ju faktiskt vissa referenser och visst förstånd till att börja med för att kunna skriva en recension. Den här filmen är tyvärr inte ens skrattretande utan slätt pinsam. Historiemässigt är det ju renodlad såpa lätt överträffat av vilket tv-avsnitt som helst av säg "freja" el nåt. Skådespelarmässigt är det helt sanslöst, lär knappast vara någon här som kan tycka att någon skådespelarinsats var adekvat. Kanske rolig om man iakttar Frida Hallgrens oöverträffat förlöjligande dialekt (Nja kanske Collin Farrels morsa i Alex lät mer som "I am Inga fråm Sweden" och därmed fånigare, men det är ett gränsfall) Bortsett från avsaknaden av historia och skådespelarinsatser är filmen förvirrande okensekvent ned till minsta detalj som att alla fått olika bud om filmens format, en del skådespelare verkar tro att de deltar i en komedi, andra i ett drama men de flesta i antingen ett sömnpiller eller en taskig såpa. Ifall nu någon är i så låg ålder att de inte har någon annan film att jämföra med så kan jag ju ge ett exempel på inkonsekvens, som svar och gensvar, Nyqvist börjar som narcissistisk/storhetsvansinnig regissör efter ett mildare anfall av rabies hoppar han på bussen hem till nåt som ska föreställa hålan Kalix. Utan något som helst finlir skippar filmen alla nyanser och nu kliver en byfåne av bussen som är rädd för allt. Filmen saknar vidare pace, logik och sällan skådat sämre trovärdighet. För mer trovärdighet slå på Kvinnofängelset, du lär gapa över skådespelarinsatserna om du gillar den här smörjan. Jag hade inte sett filmen när den nominerades och hoppade som en galning upp och ned i hopp om att detta fiasko skulle vinna, vilken jävla tur i perspektiv nu när jag kämpat mig igenom dyngan. För hade den vunnit hade jag aldrig mer sett en filmgala för resten av mitt liv. Jag skäms för att ha deltagit i skapandet av sveriges värsta kalkon. |