Yojimbo - livvakten

Till en liten japansk stad, som hålls i ett järngrepp av två rivaliserande ligor, kommer en dag en luggsliten man. Han är pank och hans enda ägodel är ett sylvasst svärd. Det tar inte lång tid innan några lokala bråkstakar har provocerat fram ett slagsmål. Under slagsmålets gång framgår det med all önskvärd tydlighet att mannen behärskar sitt svärd till fullo. Detta faktum har inte förbigått ledaren för den ena ligan som erbjuder mannen jobb som livvakt. Även ledaren för det rivaliserande gänget tar kontakt med mannen och erbjuder honom jobb. Frågan är bara vilket jobb han ska välja.

Originaltitel Yôjinbô
Alternativ titel The Bodyguard
Regissör Akira Kurosawa
Manus Akira Kurosawa, Ryûzô Kikushima
Genre Drama, Action, 60-tal
Skådespelare Toshirô Mifune, Kamatari Fujiwara, Takashi Shimura, Yôko Tsukasa, Isuzu Yamada, Hiroshi Tachikawa, Daisuke Katô, Tatsuya Nakadai, Eijirô Tôno, Yosuke Natsuki, Seizaburô Kawazu, Yoshio Tsuchiya

Skapad 2019-11-09 av BeforeYouDie
Akira Kurosawa fortsätter att skapa filmer som får genomslag i västvärlden. Här med filmen Yojimbo som handlar om en fattig, runtvandrande samuraj som plötsligt finner sig själv i en liten by s...   Läs mer »

BarryHero
2023-03-31
Japansk version av en västern (även om det egentligen är tvärtom, En handfull dollar är mer eller mindre en nyinspelning av denna film) med fantastisk musik och cinematografi. Toshiro Mifunes karaktär känns dock aningen överskattad. Han hade varit mer mäktig om han var i bättre form, här ser han närmast lite småfet ut. Clint Eastwood är ju i slutändan betydligt coolare.
goeran
2023-03-29
Trevligt att efter många år ånyo se om Akira Kurosawas klassiska actionfilm Yojimbo från 1961; men nu på stor duk på Filmstaden i Uppsala. En utomordentligt njutbar film som har haft stor betydelse som inspiration för senare tiders filmskapare. Toshirô Mifune är lysande i huvudrollen som den kringvandrande samurajen som skickligt spelar ut de rivaliserande gängen mot varandra. Betyg 4.
hsimpson
2022-02-03
Gav den en ny chans, och det gjorde jag rätt i. Kurosawa kräver sitt humör. Den ÄR bra (ibland riktigt bra), men också lite i längsta laget. Hade gärna fått vara snäppet tätare. Man får vara beredd på överspel också.
Muhammed
2020-02-08
Håller inte i ett modernt perspektiv. Udda film på många sätt, egentligen riktigt deprimerande.
Zebulonm
2019-01-10
Riktigt bra. En av Kurosawas bästs..
UFO_lars
2018-10-17
Toshirô Mifune kan ju vara filmhistoriens bästa actionskådespelare. Hans sätt att med mycket små medel och lite dialog framhäva en känsla och förstå ett sammanhang är inget annat än helt genialt. Det är de små enkla medlen och den sparsmakade dialogen som gör denna film så bra - Less is more har aldrig passat bättre. Att Yojimbo inte heller blir så överdriven som många av dagens actionfilmer är också en styrka och bidrar till att filmen blir intressant och trovärdig. Detta är inget annat än ett riktigt mästerverk!

2017-12-16
Filmens styrke er frem for alt manus. Den er også enkel og uten mye av alt overdreven møkk som man ser i slike produksjoner fra Hollywood. ++4++.
Ful_fisk
2017-08-03
Jag har aldrig riktigt blivit frälst av Kurosawa, men den här gången satt det äntligen! Vråltuff film som med sitt råa berättarspråk och sin cyniska attityd blir en stenhård och minimalistisk film vars influens på västern-genren och andra filmer som Korpen flyger inte går att ta miste på. Avsaknaden av sentimentala scener där folk står och gråter kan nog vara anledningen till att jag gillar denna film så mycket mer än Kurosawas andra (även ifall De sju samurajerna också är riktigt bra). Det här är hårdare, skarpare och enklare. Och mycket cyniskt. Jag ger två tummar upp!
widez
2017-02-06
Fortfarande sevärd efter alla dessa år!
eboson
2016-01-04
roligt att läsa andras kommentarer om hur fantastisk och genombra denna film är. jag menar jisses filmen är rent löjlig. humorn? kanske rolig för barn? djupet i rollerna? lol ingen vidare kommentar. skådespeleriet? får mig att tänka på zorro-serien jag såg som barn, kan de bli mer överdrivet och löjligt? verkar som folk blir totalt förblindande av att det är kurosawa och en klassiker. skulle rekommendera den för barn och de inte vore för grymheterna.