White Material
I ett odefinierat afrikanskt land kämpar den franska Maria Vial för att bibehålla sitt kaffeplantage. Men världen runt omkring henne håller på att lösas upp av inbördeskrig och hennes sons psykiska sjukdom. Trots allt vägrar hon släppa taget om sitt land, och sätter därmed inte bara sitt eget, utan även sin familjs liv på spel.
Originaltitel | White Material |
Regissör | Claire Denis |
Manus | Claire Denis, Marie N\'Diaye |
Genre | Drama, Krig, 2000-tal |
Skådespelare | Isabelle Huppert, Nicolas Duvauchelle, Isaach De Bankolé, William Nadylam, Christopher Lambert, David Gozlan |
Det blir aldrig någon djupare känsla kring det här trots att det är gediget skådespel och berättandet tar god tid på sig. Man skulle säkert kunna applicera detta på många konflikter i den afrikanska historien och som inte sällan upprepas på nya platser, vilket ger en inblick i det hopplösa och brutala tillstånd som snabbt kan uppstå. Betyget blir en stark 2;a, 2+
Utan att förklara någonting är filmens logik lätt att ta till sig men den hade kunnat vara lite mer utåtriktad och gå djupare in i berättelsen istället för att enbart låta bilderna tala.
Inbördeskriget i en land i Afrika är en typisk händelse där efter vitas flykt därifrån. I den här filmen försöker några plantageägare stanna kvar och några överlever inte det. Flera duktiga skådespelare höjer mitt betyg till en trea.
Det här verkar som om det går ut på att man ska veta så lite som möjligt. Tiden skiftar, vad det är som händer och ska hända portioneras ut utan att man vet vilka som är vad eller vem som är vem, då blir det svårt att få någon uppfattning. Jag antar att det är det som är meningen att man inte ska "hålla" på någon, att alla beter sig konstigt gör istället att man tycker illa om alla. Så man styrs nog till att det är något större som är orsaken. Huppert är som vanligt mycket bra, här konstigt bra. Men på något vis gör stämningen i filmen sitt till att man blir ofrivilligt fast.
Bra gestaltning av ett tillstånd. Angelägen, men blir aldrig riktigt intressant. Problemet för mig var att jag inte fäste mig vid någon karaktär, kom ingen - inkl. huvudpersonen - inpå livet. Brist på information kan förhöja spänningen, men här fick det motsatt effekt. Hade knappast överlevt filmen utan kaffe.
En film som nog behövde en helt annan sinnesstämning och uppmärksamhet för att uppskattas. Oklart om huruvida jag skulle gjort det då heller, välgjord, välspelad och egen på ett bra sätt. Men mer än en tvåa kan jag inte sätta.
Snyggt foto,en grym Huppert, intressant musiksättning osv. Det är dock något som gör att jag inte älskar filmen som man lätt gör med annat av Denis. Filmen känns undflyende på något sätt och jag fastnade inte till 100 % för varken Hupperts karaktär eller berättelsen. Det är fullt möjligt att detta var ett konstnärligt val för att höja spänningen och understryka osäkerheten i filmens värld, som dessutom skildras porträttlikt och passionerat. Det blir en rätt stark trea dock.
O Denis följer sin mall.. Det e trist. Men filmen e ändå sevärd
Efter att ha sett om den här filmen så får jag lov att ge den en femma. Det är helt enkelt ett fulländat mästerverk.
Isabelle Huppert är som vanligt suverän i sin roll som den vita kvinnan som ser Afrika som sitt hem, men ändå är den som ger order. Hon förstår egentligen inte mycket om vad som händer runt omkring henne, när urinvånarna tröttnat på att styras av de vita inkräktarna. En film som hoppar ganska mycket i tiden, men ger en kraftfull känsla av det kaos berättelsen ska skildra. Det intressanta med filmen är att kritiken över västvärldens kolonisering av afrikanska länder till stor del försvinner då vi hela tiden ser händelserna ur de vitas ögon.