Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Waltz with Bashir


En natt på en bar, berättar en gammal vän till regissören Ari om en återkommande mardröm där han jagas av tjugosex onda hundar. Varje kväll, samma antal djur. De två männen drar slutsatsen att det finns ett samband till ett uppdrag i den Israeliska armén i första Libanon-kriget i början av åttiotalet. Ari är förvånad över att han inte kan komma ihåg något längre från den perioden av sitt liv. Förbryllad av denna gåta bestämmer han sig för att träffa och intervjua gamla vänner och kamrater runt om i världen. Han måste upptäcka sanningen om den tiden och om sig själv. Ari gräver djupare och djupare i mysteriet, och hans minne börjar komma tillbaka i surrealistiska bilder .


Originaltitel Vals Im Bashir
Regissör Ari Folman
Manus Ari Folman
Genre Dokumentär, Drama, Animerad, Biografi, Krig, 2000-tal
Skådespelare Ari Folman (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2613
Filmnummer 62126

Recensioner

Skapad 2019-12-09 av DanielMott
Ari Folman, regissören till Waltz with Bashir, var själv med i Israels invasion av Beirut 1982, och gjorde filmen som en slags uppgörelse med sig själv och ett försök att minnas vad som egentlig...   Läs mer »

Kommentarer


RustyFilm
2020-01-13
Brukar undvika animerat men har just kollat en sån långfilm som dessutom är en dramadokumentär (udda). Animationerna som är grova men effektivt och snyggt utformade för att möjliggöra berättande av de förvirrade drömsekvenser som Ari Folman och hans skjutglada Israeliska vänner påstår sig ha förträngt någonstans i sitt inre. Beskådandet (utan att ingripa) av massakrerna vid Sabra och Shatila i Beirut verkar vara exempel på sådana minnen som plågar samvetet mest.
Rai
2017-11-29
Bra film...
setterwall
2017-11-12
Helt otrolig!
Galivan
2017-09-29
Människor samtalar och återberättar krigshistorier , ständigt en röst som beskriver det som händer i dåform, väldigt sövande, men animationen är väldigt bra, uttrycksfull och poetisk ihop med musiken. Berättandet drar ner rejält. 2+.
sparv
2015-11-05
Snygg, tycker animeringen var fin. Handlingen är lite spretig och vissa partier sega vilket gör att den får en stark trea.
Raimo_1985
2015-07-24
Jag har aldrig upplevt ett krig men något säger mig att detta är en mycket bra skildring. Bra att det är soldater som pratar och inte någon som berättar OM soldater.
kontorshunden
2015-05-30
Så vacker, så hemsk. Intressant anti-krigsfilm som badar i det psykologiska. Grät i slutet.
lekke
2015-01-18
Intressant med animerad form på dokumentär. Slutscenen understryker dock att riktiga människors lidande aldrig kan skildras hedersvärt på detta sätt. Därför slår det extra hårt i magen när det väl kommer. En fullträff i solar plexus.
Ghostface
2014-09-05
Suggestiv yta i kombination med ett universellt berättande trots ett israeliskt perspektiv som går djupare in i en reflekterande och självkritisk zon på om inte den mest svårlösta konflikten någonsin.
LacombeLucien
2014-06-19
Otroligt intressant och fint. Frihet åt Palestina.
Visa äldre kommentarer »