3.7
3.7
Vortex
Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en liten Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Mother (Francoise Lebrun) är pensionerad psykolog som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Father (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt med frun. En svår situation utan någon enkel lösning.

Originaltitel | Vortex |
Regissör | Gaspar Noé |
Manus | Gaspar Noé |
Genre | Drama, 2020-talet |
Skådespelare | Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz |
Helt fantastisk. Vilka skådespelarinsatser! Gillar de freudianska inslagen. När jag i split-screen väljer att fokusera på den dementa kvinnan får jag en känsla av yrsel. Slutet ger samma emotionella gut punch som Irreversible.
Ännu en mörk och klaustrofobisk film av Noé, denna gång utan sex och starka färger, men med filmarens vanliga fascination för gränslandet mellan dröm och verklighet. Ett kammarspel om demens, lika sorgligt och (nästan) lika skrämmande som The Father. Alla 135 minuter sitter man som klistrad.