3.9

Vid himlens utkant

Filmen följer Nejats dramatiska väg från Bremen till Istanbul och alla de öden som korsar hans liv. Det är hans pappa Ali som är änkling, den prostituerade Yeter som flyttar in hos Ali, Yeters dotter Ayten i Turkiet som inte alls studerar som hennes mamma tror, utan är politiskt aktiv i den kurdiska motståndsrörelsen.

Originaltitel Auf der anderen Seite
Alternativ titel The Edge of Heaven
Regissör Fatih Akin
Manus Fatih Akin
Genre Drama, 2000-tal
Skådespelare Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Nursel Köse, Lars Rudolph, Andreas Thiel

labi
2018-02-26
Hanna Schygulla <3
Salvation_Mind
2014-05-25
En rörande historia med bra skådespelarprestationer. Regissören gillar att leka med slumpens tillfälligheter, hur saker och ting förändras och skulle ha kunnat förändras.
NtoNW
2013-09-02
Håller med övriga om att man aldrig fick den där stora kontakten med någon av karaktärerna. Annars var det en stor film, dramaturgiskt strålande och väldigt välspelad. Det var först i slutet den grep ordentligt, detta kunde den fokusera en hel del mer på.
hestret
2013-08-19
Var något besviken på den här filmen måste jag säga. Visst att den innehåller ett helt gäng med riktigt intressanta karaktärer, fina skådespelarinsatser (med undantag då för den superklyschiga vänsterrevolutionären som är både hafsigt skriven och skådespelad) och är gjord med fin teknisk finess, men storyn når inte upp till samma höjder. Stundtals bjuds vi på humanistiska och nyanserade karaktärporträtt, men till slut kändes lite larvigt med alla ironiska "slumpmässiga" sammanträffanden och nästan-sammanträffanden och hela den interkulturella spänningen var lite för icke-subtil. Det känns faktiskt lite som regissören inte riktigt kunnat bestämma sig mellan att spinna på dessa händelser jättemycket eller om han vill tona ner dem och fokusera på själva dramat. Resultatet blir att det känns något förvirrat ibland. Två rätt stora punkter som får mig att dra en ändå underhållande film hela vägen ned till en stabil medeltrea. Plus för en riktigt vacker slutsekvens.
apocalyps
2013-05-10
Fin historia, men det som ger högt betyg är helt klart skådespelarinsatserna och deras medmänsklighet.
Snåm
2012-08-01
Fin, men som andra har skrivit tidigare så kommer den aldrig riktigt sådär nära som en vill att den ska göra. Det händer lite för mycket under de två timmarna för att jag ska kunna känna för karaktärerna eller situationerna, och av samma anledning blir det lite svårt att se någon tydlig röd tråd i berättelsen.

2012-07-05
Riktigt skickligt uppbyggd dramatiskt! Tjusigt foto. Det enda jag hade önskat är att jag hunnit bonda lite mer med nån karaktär, eller att filmen kröp in lite mer under huden.
Spidde
2012-04-21
Riktigt jävla bra film! Gripande, tung och rörande med fenomenala skådespelare och grymt manus. Bland det bästa jag sett den senaste tiden och jag tror de flesta skulle kunna uppskatta den. Jag var nyligen i Istanbul och den här filmen fick mig verkligen att längta tillbaka. Stark fyra!
Lazerliina
2012-01-02
Gillar filmer där man ska hålla ögonen öppna för att se smådetaljer man känner igen från andra scener och där karaktärernas vägar korsas hela tiden.

2011-12-16
Jösses vilken besvikelse.