3.5

Vår i en liten stad

Liyan, hans fru Yuwen och hans lillasyster Xiu bor tillsammans i en liten stad om våren, då Liyans barndomsvän Zhichen dyker upp. Vad Liyan inte vet är att Zhichen och Yuwen var förälskade i varandra som tonåringar, och dessa känslor tycks inte helt ha gått över. Xiu är även hon förtjust i Zhichen, och Liyan vill gärna att de blir ett par nu när Xiu är 16 år och giftasvuxen.

Originaltitel Xiao cheng zhi chun
Alternativ titel Spring in a Small Town, Springtime in a Little Town
Regissör Fei Mu
Manus Li Tianji
Genre Drama, Romantik, 40-tal
Skådespelare Wei Wei, Shi Yu, Li Wei, Zhang Hongmei, Cui Chaoming

Barneyk
2021-09-20
Fin film med ett fint perspektiv. Melankolisk finstämd känsla filmen igenom och den känns eftertänksam och lugn. Stark trea.
Ful_fisk
2019-05-06
Rätt trevlig och stämningsfull film, men den lägger aldrig i de högsta växlarna. Kul med inblicken i kinesiska liv efter andra världskriget.
saggesaliv
2016-08-19
Fantastiskt väluppbyggt drama i kinesiskt 40-tal. Stillsamt vacker och lättillgängligt poetisk. Strålande skådespel från alla fem medverkande. Stilren musik och bedårande foto. 80/100
andmoreagain
2015-11-17
Kinesisk 40-talsfilm är ju inte varje dag precis...så det var ju spännande. Även om det är säkert är helt fel att jämföra så blir det väldigt mycket Ozu-vibbar; mycket sävligt, distanserat och nästintill dödstråkigt. En svag tvåa då jag tyckte ändå att det kanske kanske fanns någon fin känsla trots allt.
Sznax
2014-10-16
Inledningen är magnifik, resten är klart mer ojämn men i slutändan är det en extremt speciell film och oerhört behaglig att lägga ögonen på. Betyg 7.8
hestret
2014-10-10
Jag gillade denna. Jag gillar voiceover när den görs bra och det görs den här. Den melankoliska stämningen går helt hem. Musiken är topp. Tyvärr lyckas inte man riktigt utveckla karaktärerna när filmen fortgår och det blir stelt och ointressant till slut, vilket är synd givet att det finns en intressant (och givet år och land för mig lite oväntad) konflikt i botten. Kanske finns en poäng jag missar med detta extremt tillbakadragna narrativ, men även om det känns rimligt att inte göra någon till en tydlig bov blev det lite trist. Skådespeleriet är godkänt, men jag tycker att den äkta mannen står ut. Enkel och bra. 71/100
Tonti
2014-10-02
Inledningen är riktigt fin med berättarmonologen, det mjuka fotot och den ambivalenta glädjen vid återförenandet. Finns inledningsvis en återhållsamhet i uttrycket som imponerar. Den sparsamma ljudläggningen är förresten rakt igenom spännande och ger en särpräglad stämning. Dock tycker jag att andra halvan blir svagare när de kluvna lojaliteternas konflikt ska intensifieras. Det är inte speciellt intressant, så eftersmaken blir lite tristare än den borde varit. Men en trevlig bekantskap är det helt klart.
Lillaprinsen
2013-12-30
Lamporna ska lysa varning när man initialt gillar berättarrösten mer än allt annat, men det här är bara bra. En tror en veta vad som komma ska, men så sker det först i slutet och inte ens då som en hade förutspått. Så en film fylld med vackert ingenting, dekorerat med svårmod, och allt hade varit bra om de bara inte älskade varandra riktigt så mycket.
foppa99
2013-11-03
fotot är modernt.. ja faktiskt så att allt skulle funka utmärkt om filmen va släppt idag.
Esettlokko
2011-09-26
Gillar när det hänger mer på duktiga skådisar än manuset/dialoger. Här finns verkligen kemi utan att det blir smetigt, ett vackert, enkelt drama vars like knappast görs idag.