3.9
3.9
Uppror
Samurajen Isaburo gör uppror mot sin herre när denne återkräver den kvinna som nu är Isaburos sons fru. Han beordras att begå självmord med sin son, men vägrar...
Originaltitel | Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu |
Alternativ titel | Samurai Rebellion, Rebellion: Receive the Wife |
Regissör | Masaki Kobayashi |
Manus | Shinobu Hashimoto |
Genre | Drama, Action, 60-tal |
Skådespelare | Toshirô Mifune, Yôko Tsukasa, Tatsuyoshi Ehara, Michiko Otsuka, Takamaru Sasaki, Tatsuya Nakadai, Tatsuo Matsumura, Takeshi Katô, Jun Hamamura, Isao Yamagata, Masao Mishima, Etsuko Ichihara, Shigeru Kôyama |
Lite trevande första halva men sen tar set fart och till slut får man se lite fighter. Lite överteatralisk emellanåt och om det inte vore för det och det tillrättalagda slutet hade det varit full pott.
*HÖJER FRÅN 4 TILL 5* En helt underbar film som, nu efter andra titten, får en välförtjänt 5:a i betyg och upphöjning till status "mästerverk". Jag tycker verkligen att ALLT stämmer i denna film och den ganska enkla berättelsen och intrigen får ett så vitalt liv och karaktärernas öden är engagerande. Mästerverk!!! 5.
Så jäkla grym story. Mycket bra film.
[rek. 4] Min omedelbara impuls efter att ha sett filmen var att ge den betyg 5. Men jag stillar min entusiasm lite grann och ger den en mycket stark 4:a. Intrigen i denna film är ganska enkel men fruktansvärt skickligt berättad och utförd. Skådespeleriet är verkligen världsklass och Kobayashi, tillsammans med skådespelarna, lyckas skapa ett engagemang och känslomässig involvering i karaktärerna och berättelsens konflikt. Jag är ganska säker på att jag så småningom kommer att höja denna till en 5:a. Snudd på mästerverk!!! 4+/5-
Bra film som fungerar även för mig som har svårt för Kurasawas samurajfilmer. Det är fint foto och en fängslande historia. Även jag önskar dock att vi fått se mer av känslorna som ligger bakom, både mellan kärleksparet och med fadern. För övrigt känns det fel att klassa det här som en action. Både titeln och genrebeskrivningen syftar till att ge det intrycket, men faktum är att den här filmen är ett ganska lågmält drama, bortsett från några korta strider i slutet av filmen.
Svår att sätta betyg på :S
Slutsats: "Don't fuck with Toshirô!!!". Inte lika vass som Harakiri, men ändå en minst sagt trevlig och svettig samuraifilm med ordentligt med udd i uppgörelsen.
Mycket bra film med vackert foto och en välspelande Mifune.
den har en enorm känsla men tråkigt nog så är kärlekan som skapar detta uppror inte visad så något sätt. den är bara gestaltad via att någon säger typ "åh, dom är så kära" vilket man inte riktigt köper. detta gjorde nästan så att det blev en trea men jag gillande den ändå över lag