Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Undergången – Hitler och Tredje rikets fall


Året är 1945. Platsen är Berlin och Hitlers bunker. Adolf Hitlers privatsekreterare, 25-åriga Traudl Junge, fortsätter sitt arbete alltmedan Tredje Riket går mot sitt slut och de allierades bomber rasar över ett Berlin i spillror. Hitlers dagar är räknade. Men vad hände egentligen de sista dygnen i Hitlers liv? Vilka var de andra människorna i kretsen kring Führern, som levde och arbetade i bunkern, under dessa sista dagar? Vilken var deras roll i historien och i skuggan av Hitler?


Originaltitel Der Untergang
Alternativ titel Der Untergang – Hitler und das Ende des 3. Reichs, The Downfall: Hitler and the End of the Third Reich
Regissör Oliver Hirschbiegel
Manus Bernd Eichinger
Genre Drama, Krig, 2000-tal, Biografi
Skådespelare Thomas Kretschmann, Bruno Ganz, Christian Berkel, Heino Ferch, Alexandra Maria Lara, Götz Otto, Birgit Minichmayr, Ulrich Matthes, Juliane Köhler, Matthias Habich, Corinna Harfouch, Justus von Dohnányi, Michael Mendl, André Hennicke, Rolf Kanies
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 11392
Filmnummer 25037

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Sgtpellson
Jag blev lycklig när den här filmen kom.Och inte för att nazismen och 2:a världskriget är något att blir glad över, men att en film om 2:a världskriget ur tysk synvinkel kom. Det finns visserl...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av
Året är 1945. Platsen är Berlin och Hitlers bunker. Den 22-åriga Traudl Junge anställs som Adolf Hitlers privatsekreterare alltmedan Tredje Riket går mot sitt slut och de allierades bomber rasar...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av von_fantasy
Äntligen! Äntligen en Hitler (Bruno Ganz) som verkligen talar tyska och inte amerikanska/engelska. Jag vet inte varför, men det känns nästan skönt att denna film har blivit gjord, speciellt då ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av Bokuto
Den tjugonde april 1945 fyller Tysklands och det Tredje Rikets Führer, Adolf Hitler, 56 år. Han gratuleras av sin militärstab i sin bunker i Berlin, över vilken artillerielden haglar så att hela...   Läs mer »

Skapad 2019-11-12 av connya
Krig är underhållning? Jag brukar fråga mig själv varför jag tycker filmer som \"Saving private Ryan\" och TV - serien \"Band of Brothers\" är så bra; är det för att man sprang omkring med le...   Läs mer »

Kommentarer


Paramis
2019-07-30
Directors Cut bör ses istället då man får en annan inblick på nära håll. Storyn är gripande och Göbbels parets öde var hemskt.
Ful_fisk
2018-09-13
Makalöst tung och intensiv film om en brutal diktatur driven mot avgrundens kant och galenskapen som avslutade det hela. Bruno Ganz är en världssensation som Hitler, men det är den skoningslöst intensiva stämningen som är filmens kärna. Vansinnigt välgjort! Filmen kör kanske lite i samma hjulspår hela tiden, och varken storyn eller karaktärerna utvecklas särskilt mycket, vilket håller tillbaks toppbetyget. Men allting är i övrigt fullkomligt lysande.
Rai
2017-11-17
Den här filmen är riktigt bra..
RustyFilm
2016-12-08
Andra världskriget har ju filmats och bearbetats ur alla tänkbara vinklar och perspektiv men här nått nytt, ett tyskt Traudl Junges perspektiv. Hennes berättande lär ligga till grund för den här inblicken i Hitlers bunker. En ondskefull berättelse som lätt känns trovärdig och autentisk. Intressant film.

2016-02-12
Ja da fikk man hilst på Hitler.
kalis89
2015-11-22
Fantastisk film som på ett bra sätt skildrar hur det var i Tyskland under denna tid, man får inte sällan se kriget ur ett Amerikansk/Brittisk synsätt. Som sagt mycket intressant!
UFO_lars
2015-10-11
Olivier Hirschbiegel vet sannerligen hur en spännande film skall göras och detta är verkligen ingen undantag. Organelle, mycket trovärdigt in i minsta detalj och väldigt snyggt fångar ha upp desperationen i det sista som finns kvar av tyskarnas armé innan den slutgiltiga kapitulationen. Barn och gamla användes i armén och besluten blev bara galnare och mer verklighetsfrånvända. Alltsammans fångar Olivier upp och gör till en oförglömlig film med många bra skådespelarinsatser.
patrasket
2015-10-09
Ganska underhållande men påhittad propaganda.
Krille80
2015-01-03
Detta skulle naturligtvis varit en film jag skulle sett direkt när den var ny och inte nu många år senare. Detta är en helt fantastisk film som imponerar på absolut alla delar av sin produktion. Underbart bra!
mumiemonstret
2014-11-18
Åååh vad lång! Och den kändes ännu längre... När jag trodde att de skulle knyta ihop säcken, de hade redan pratat om självmord, Bruno hade haft sitt berömda meme-utbrott osv, kollade jag på klockan - det hade gått EN TIMME! Så man kan nog säga att det blev lite för mycket av det onda.
Visa äldre kommentarer »