2.2

Tyst vittne

Billy Hughes är trots sitt namn en kvinna. Hon är make up-artist och arbetar med en splatterfilm som spelas in i Moskva. En dag blir hon inlåst i filmstudion och bevittnar ett brutalt mord. Först måste hon fly från mördaren, sedan måste hon övertyga myndigheterna om vad hon sett. Problemet är att Billy är stum & kan alltså varken prata, skrika eller be om nåd.

Originaltitel Mute Witness
Regissör Anthony Waller
Manus Anthony Waller
Genre Thriller, Skräck, 90-tal
Skådespelare Alec Guinness, Marina Zudina, Fay Ripley, Evan Richards, Igor Volkov, Sergej Karlenkov, Oleg Jankovskij, Aleksandr Pjatkov

LavaLi
2024-10-08
Att vara stum amerikanska i Moskva är inte lätt; framför allt inte om man råkar snubbla över och bevittna en snuff-filminspelning. Här spills ingen tid utan det blir pang på rödbetan direkt. Vi får thriller, noir, action, skräck och situationskomik i en salig blandning. Ostig 90-talskänsla blandas med stämningsfulla, obehagliga miljöer. Dåligt skådespeleri blandat med butter ryska skapar en skum känsla. En del scener stinker rätt hårt. Tveksam handling sista halvan. En överraskning är att det bjuds på en del komik som både underhåller och känns malplacerad på samma gång. Mycket negativt alltså, men en infernaliskt spännande katt och råtta-jakt inledningsvis, snygga noir-doftande scener som laborerar med skuggor, ljus, mörker och makrobilder samt ett bra tempo som hela tiden krokar fast så är jag generös och sätter ett snällt betyg. En eklektisk smältdegel till film där det positiva vinner om än med darr på ribban.
djonipony
2024-03-25
2.5. Relativt höga 6.7 på IMDb efter 6300 röster, hade väntat mig lite mer. Såklart jävligt kul med Alec Guinness i scener inspelade redan 1985, som sedan ligger och väntar på att resten av filmen ska spelas in. Börjar någorlunda, men det klassiska knepet att ingen går att lita på/alla lurar alla gör inte automatiskt en bra thriller. Intressant ändå att Väst och Ryssland gör film ihop, under tiden då relationerna hade tinat en del. Skillnad nu, tyvärr. Kommer spontant inte på någon tidigare film där snuff är tematm, finns dock säkert.
KyLLo
2023-10-21
Scenografin är bra. Upptakten fungerar, men den här manusförfattaren har nog läst för många seriemagasin, för sedan spårar det helt. Och rollpersonerna är nog baserade på fördomar, så ingenting känns verkligt.
2023-06-30
Väldigt annorlunda gjord om man jämför med skräckthrillers i stort under 90-talet, vilket var positivt. Småspännande om än lite amatörmässigt ibland bland alla ryssar.
2016-10-29
Som helhet är filmen ganska spännande och underhållande och skådespelarna gör väl ett hyfsat jobb. Svag 4:a.
2014-12-02
Skådespeleriet är väl sådär och inledningsscenen från filminspelningen är lite väl lång. Sen kanske den spårar ur något på slutet. Speciellt skådespelet och att filmens manus inte har det som jag kräver av en bra thriller drar ner filmens betyg ordentligt. Jag tvekar om jag ska ge denna film godkänt för jag kommer aldrig vilja se denna film igen.
ziferN
2012-01-10
Charmig, underhållande och smått spännande film som börjar som en skräckfilm med en härlig story men tar sedan en vändning mot thriller-hållet, vilket jag inte gillade helt. Men ändå så lyckades filmen att hålla mig underhållen så det är ett plus. Godkänd tidsfördriv!

2011-10-23
den är lite överdriven och har lite b-känsla över sig men jag gillar den ändå som fan!!! såg den när jag va liten men kom ej ihåg så mycket, men såg om den nu:) den har en hitchcock känsla över sig med blandning av spiraltrappan, blow out och faktiskt lite hostel, fast denna kom ju 10 år innan:) jag diggar denna charmiga och skräckfyllda thriller.
Filmkatten
2009-03-11
Såg den här för typ 10 år sen. Tyckte då att den var väldigt bra.Tyckte att tjejen gjorde alla saker rätt, att man slapp sitta och tänka "Nej gå inte dit!" eller "Skynda, stå inte bara still!". Men jag måste nog se om den, det var ju länge sen sist som sagt.
emmus84
2008-07-27
Det var ju inte den här filmen som gick på tvn ikväll.