Twin Peaks: Fire Walk with Me
Twin Peaks är en liten stad på gränsen till Kanada. En ung prostituerad, Teresa Banks, hittas mördad. FBI kopplas in och agent Chet Desmond får hand om fallet. Ledtrådar till gåtans lösning dyker upp på de mest oväntade och överraskande sätt. När Desmond mystiskt försvinner kopplas specialagent Dale Cooper in. Samtidigt dras en annan ung flicka, high school-eleven Laura Palmer in i en tillvaro med sex och droger i en allt större omfattning. Prolog till den kultförklarade tv-serien.

Originaltitel | Twin Peaks: Fire Walk with Me |
Regissör | David Lynch |
Manus | David Lynch, Robert Engels |
Genre | Drama, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 90-tal |
Skådespelare | Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Phoebe Augustine, David Bowie, Eric DaRe, Miguel Ferrer, Pamela Gidley, Heather Graham, Chris Isaak, Moira Kelly, Peggy Lipton, David Lynch, James Marshall, Jürgen Prochnow, Harry Dean Stanton, Kiefer Sutherland, Lenny von Dohlen, Grace Zabriskie, Kyle MacLachlan, Frances Bay, Catherine E Coulson, Michael J Anderson, Frank Silva, Walter Olkewicz, Al Strobel, Gary Hershberger, Sandra Kinder, Chris Pedersen, Victor Rivers, Rick Aiello, Gary Bullock, Calvin Lockhart |
David Lynchs Twin Peaks är en av de mest älskade TV-serierna någonsin. Tack vare en väl avvägd blandning mellan såpopera och deckare med alldeles lagom mycket övernaturliga inslag gick den hem ... Läs mer »
Imponerande suggestive och trollbindande skräckfilm. För det är inget annat än en skräckfilm, än mer än exempelvis ’Blue Velvet’. Att vi vet hur allt kommer att sluta gör det inte mindre hemskt. I samband med att jag såg om denna film såg jag även den förlängda versionen på 195 minuter. Den versionen öppnar upp mer och gör händelserna i den tredje säsongen något mer begripliga. Det blir inte mycket mer ’American Gothic’ än så här.
Svag trea. Tonalitet och kadens är alldeles knas. Ser den som byggsten till mytoset i stort. Ingen (perfekt) The Return utan denna såklart, men på egna ben står den inte särskilt stabilt.
Vi såg detta utan att ha sett ett enda avsnitt av den stora TV-serien. Jag antar att det finns en mängd blinkningar ditåt, och utan den erfarenheten är det nog knepigt att ta till sig detta. Har dock ganska stor erfarenhet av Lynchs övriga produktioner. Så jag vet att det inte är så lätt även utan detta handikapp. Men visst bjuds det på flera helt magiska och mycket sevärda scener med förföriskt ackompanjemang av Badalamentis soundtrack.
Trollbildande Lynch-film som jag såg nästan direkt efter att ha avslutat säsong två av Twin Peaks. Tonen här är annorlunda och dessutom är produktionskvaliteten högre. Det är både intressant och sorgligt att följa Laura Palmer på nära håll och jag tycker att filmen adderar till Twin Peaks-historien. Dale Cooper är inte med särskilt mycket men det gör ingenting. Denna film handlar egentligen mest om Laura Palmer som vi inte fick följa i Twin Peaks. Ser fram emot att se The Missing Pieces med det bortklippta materialet. Filmen är för övrigt riktigt otäck stundtals.
Det är lite grädde på moset till tv-serien som jag tyckte väldigt mycket om. Man saknar Cooper men det är också kul att få återvända lite till den här världen och se lite mer av vad som föranledde seriens händelser. Samtidigt som inget är direkt dåligt här så saknas lite av charmen som MacLachlan stod för och i slutändan blir det lite som ett längre, och snäppet sämre avsnitt av serien. Sevärt, men inte något mästerverk i mina ögon. En stark 2a.
Twin Peaks serien är en utav mina favoritserier
Ett sant mästerverk!
I den här filmen får vi veta historien innan tv serien tar sin början!
Twin Peaks har en fantastisk stämning!
Det har denna med!
Egentligen omöjlig att ge ett rättvist betyg eftersom den ju bara är en fotnot till TV-serien - men jag blev berörd så vafan.
Beskriver väldigt bra Laura Palmer hemska liv och känns väl ganska logiskt varför hon knarkar när hon har en sådan sjuk "Josef Fritzl" liknande pappa, dock så finns det ju en förklaring till varför Lauras pappa är sådan, (men då får man ta sig tid att både se serien och filmen för att någorlunda begripa detta.) Mystiken saknas från serien, annars är det en helt okej samt värdig uppföljare, framför allt så saknas det 90 - taliga "såpopera" tramset som serien bjöd på i vissa partier och det är skönt, i övrigt så är serien självklart mycket bättre.
Nä, det här tillför faktiskt ingenting. Mystiken är en stor del till att serien var så framgångsrik. Att försöka förklara allting är närmast kontraproduktivt. Det finns förvisso en och annan scen som håller hög klass men för det mesta känns det som om det är material som skulle blivit bortklippt från TV-serien.
Nä, vad skulle det här va bra för? Se serien istället.