Tusen och en natt: Tjuven och skomakaren

Tecknad film som utspelar sig i en orientalisk stad från sagorna om tusen och en natt. Här möter vi tjuven som kan alla knep för att överleva.

Originaltitel The Thief and the Cobbler
Alternativ titel Arabian Knight, The Princess and the Cobbler, The Thief and the Cobbler: A Moment in Time
Regissör Richard Williams (I)
Manus Richard Williams (I), Margaret French
Genre Animerad, Musikal, 90-tal, Komedi
Skådespelare Matthew Broderick (röst), Vincent Price (röst), Anthony Quayle (röst), Sean Connery (röst), Hilary Pritchard (röst), Windsor Davies (röst), Paul Matthews (röst)

Biberkolben
2015-11-16
Jag har bara sett Recobbled Cut. Animationen är sanslöst bra och finurlig och filmens visuella stil är inte ful den heller. Dock är ju handlingen inte så mycket att hänga i julgranen, och trots att den är över en och halv timme (vilket är relativt långt för en animerad film) så går allt så jävla fort att man inte hinner känna någonting för någon eller någonting i filmen. Tragiskt hursomhelst att de tog filmen ifrån honom.
Starkbröl
2014-06-08
Det bär mig förstås egentligen emot att kritisera nåt sånt här, en människas dröm och livsverk, men uttrycket "kill your darlings" är motiverat ibland. Visst såg jag också recobbled cut så det går ju inte att veta hur skaparen velat ha den, men det är ju inte så att alla existerande överlånga animationer skapats av en slump. Det saknas helt enkelt en plan för vad man ville berätta, och teknikfokuset är alldeles för stort. Intrycket är också mycket blandat vad gäller själva animationerna; en del fantastiska, grafiska, helt unika scener blandas med handanimerad 3D (!) och mer traditionellt sceneri. Allt är förstås galet kompetent, men det är alldeles för splittrat. Däremot är ju tjuven helt klart förlagan till Scrat i Ice Age, och Zigzag har Disney kopierat till Jafar i Aladdin ända ner till utseendet, och det var ju "roligt" att se var de stulit dessa karaktärer rakt av...
SID6581
2013-07-24
en svag trea. Mer spektakulär än sevärd. Såg förstås recobbled cut.... men även om Williams hade fått slutföra projektet vet jag inte om jag höjt mitt betyg. En massa effekter gör inte en film.
viggo.dase
2012-11-09
Bra animation men riktigt blaskig i övrigt.

2011-12-29
Obegriplig, men animationerna var helt amazing. Recobbled Cut.
LundstedtJ958
2010-11-26
Nog är den väl riktigt bra tecknad och så men inget mästerverk precis, även om man tittar på Recobbledversionen. En trea är den däremot värd.
snowman01
2010-11-24
2an går ENDAST till Recobbled versionen för snygga animationer, resten är bläh
maiser
2010-03-28
Kunne vært veldig bra hvis den var fullført. Jeg så mark 3 versjonen. Det blir slitsomt med mangelen på animasjon og røffheten i bilde og lyd generelt. Men animasjonsteknikken er fascinerende, unik og historien er av klassisk 1001 natt som er godt gjennomført for et vestlig publikum. Sterk 3.

2008-10-03
Oj, vilken upplevelse!

2008-10-02
Det finns massor av olika versioner av den här. Ska försöka se Recobbled Mark III.