3.4

Tár

Historien utspelar sig i den internationella västerländska klassiska musikvärlden och fokuserar på Lydia Tár, allmänt ansedd som en av de största nu levande kompositörerna och dirigenten och den första kvinnliga chefsdirigenten någonsin för Berlinerfilharmonikerna.

Originaltitel Tár
Alternativ titel TÁR, Tar
Regissör Todd Field
Manus Todd Field
Genre Drama, 2020-talet
Skådespelare Cate Blanchett, Nina Hoss, Noémie Merlant, Sophie Kauer, Mark Strong, Julian Glover, Allan Corduner, Sydney Lemmon, Sylvia Flote

dr_Robert
2023-03-09
Cate Blanchett is a great actrice, that that is not reason enough to make a great film. There is a great deal of talk about art and music in the film, but their power is never felt. ("Elvis" in spite of its' shortcomings does that better). And then the character Tar has a dark side, but it is unclear to me what the film wants to say about that. The film touches upon themes such as metoo, art/artist and power but that is not enough to make it into the intelligent film it wants to be.
djonipony
2023-02-23
2.5. Första timmen var så seg att mina tankar flög tillbaka till det årliga februari-hetstittandet av nominerade rullar inför galan och då särskilt fjolårets 'Drive my car'. Också den blek (bokstavligt talat) och händelselös, men lika givet - då som nu - att kritiker skulle Säga att den var fantastisk trots att ingen faktiskt Tycker det. Det tar sig sedan (no pun intended), men inte alls tillräckligt för att nå upp i nivåer där man kan öppna för att någonsin se Om filmen. När Tár kutar efter tjejen, med lilla björnen i nypan, spärrades ens ögon upp i hopp om att få något åt Parasite-källar-hållet. Men icke. Blanchett är såklart bra, men utöver den härliga scenen där hon elegant går i clinch med den där PK-tönten som grinar om Bach är det svårt att känna särskilt mycket för henne. Såklart medvetet av Field att göra henne känslomässigt avstängd, men det får också sina konsekvenser för tittarens känslor för henne. När vi tas igenom gamla, eleganta, europeiska lägenhetsinteriörer kan vi i alla fall dra en lättnadens suck över att vi inte sitter och ser Andrzej Zulawski's helt hopplösa 'Possession'.
jack_jack_jack
2023-01-13
Det känns ärligt talat fegt att hon blir cancelled i filmen för något vi aldrig ser henne göra. De vill att vi ska heja på henne trots något vi inte sett. Fuck that. I High Fidelity när det visade sig att John Cusack varit otrogen var det liksom iaf en twist.