3.9
3.9
Tokyo Twilight
Akiko är en ung, ogift kvinna som lever tillsammans med sin far. En dag flyttar hennes äldre syster och hennes lille son hem till familjen på grund av äktenskapliga problem. Faster letar en lämplig giftaspartner åt Akiko, men hon själv har redan ett hemligt förhållande med en ung man. Akiko får svårt att leva upp till familjeförväntningarna. Och vad hände egentligen med hennes mor, som försvann ur hennes liv som mycket liten?
Originaltitel | Tôkyô boshoku |
Alternativ titel | Twilight in Tokyo |
Regissör | Yasujiro Ozu |
Manus | Kôgo Noda, Yasujiro Ozu |
Genre | 50-tal, Drama |
Skådespelare | Kamatari Fujiwara, Chishû Ryû, Sô Yamamura, Isuzu Yamada, Setsuko Hara, Nobuo Nakamura, Haruko Sugimura, Ineko Arima, Teiji Takahashi, Kinzo Shin, Masami Taura |
Ibland segar det en aning, men så drar Ozu in mig i filmen igen med några magiska minuter. Lite för ojämnt för att jag ska kunna sätta en femma, men slutet är ju bland det bästa jag sett!
Vet inte om jag någonsin blivit så ihålig av en film förut. Och vet inte om det tagit så lång tid att komma över en film som det tog att komma över den här filmen. Den biter sig fast, och sen sitter den där.. och det får man leva med. Tack Ozu för att du fanns, typ.
Särskilt trevligt förstår jag inte hur man kan tycka detta mästerverk är, snarare är det en fruktansvärd och oerhört tragisk film. Som vanligt engagerar och berör Ozu mig på ett sätt som få andra lyckas med.
Ännu en trevlig film av Ozu! Fint skådespel och trevliga scener på mah jong-baren.
Ännu ett mästerverk att den store skildraren av japanskt vardagsliv; Yasujiro Ozu. Tokyo boshoku är betydligt mörkare (både bildlikt och bokstavligt) än övriga filmer som jag sett av Ozu; men den är trots det ytterst njutbar.