3.5

Tokyo Sonata

En berättelse om en vanlig modern japansk familj i Tokyo. Pappan Ryûhei Sasaki, likt vilken japansk affärsman som helst, dedikerar all sin tid åt arbetet. Hans fru Megumi tar hand om hemmet och försöker hålla kontakten med den äldste sonen Takashi som går på college och den yngste Kenji som är en känslig pojke i lågstadiet. Efter att fadern en dag får sparken från sitt jobb förändras situationen i hemmet kolossalt.

Originaltitel Tôkyô sonata
Regissör Kiyoshi Kurosawa
Manus Kiyoshi Kurosawa, Sachiko Tanaka, Max Mannix
Genre 2000-tal, Drama
Skådespelare Teruyuki Kagawa, Kyôko Koizumi, Kai Inowaki, Yû Koyanagi, Haruka Igawa, Kanji Tsuda, Kôji Yakusho, Kazuya Kojima

Sheepy
2022-02-04
Mycket bra fram till den sista tredjedelen där filmen blir för överdriven. Jag förstår poängen, men utförandet kunde skett med något mer subtila grepp. Annars är det en välberättad studie i det mänskliga psyket och en bra inblick i den japanska kulturen.
hsimpson
2020-08-30
Börjar rätt bra, mycket tack vare skådeplatsen (Japan och Tokyo gör sig så fruktansvärt bra på film!). Helt okej skådespeleri, men regi och manus haltar en aning. I andra halvan spretar trådarna iväg åt alla möjliga och omöjliga håll, och Kurosawa lyckas inte riktigt sy ihop det igen. Svag trea.
BrutusBeefcake
2016-07-06
Ett sådant där perfekt drama som bara japanarna lyckas med. Riktigt bra från början till slut som tar tag och berör. Belyser ett stort problem i moderna Japan som kanske är svårt att förstå för nybörjare till japanska seder och skick. (11/15)
myslas
2015-04-05
Fint om familjehemligheter och en intressant inblick i det mycket konservativa Japan. Det ser helt bisarrt ut med vuxna män i fina kostymer som sitter bland hemlösa och fördriver dagarna så att deras fruar inte ska få reda på att de är arbetslösa. Dessvärre så spårar det ut en hel del under andra halvan och vissa episoder hade varit bättre att utelämna helt. Fortfarande en bra film men hade potential att bli mycket bättre.
Hindsight
2012-08-30
En väldig besvikelse. Tyckte den var väldigt slätstruken jämfört med kurosawas övriga filmer som ändå haft en hyfsat jämn nivå. Lite för trist för att verkligen fånga i vart fall mitt intresse.

2012-07-16
En av de bästa filmer Kurosawa Kiyoshi har gjort. Kan hålla med om att andra halvan inte är riktigt lika stark som den första men ändå ordentligt bra. Stark 4a!

2011-11-30
Jag tycker om japanernas sätt. Jag tycker om att det alltid finns en tanke bakom. Jag tycker om att det är mycket känslor. Jag tycker om filmer som får mig att känna, och slutet är alldeles underbart.

2011-06-28
Alldeles för utdraget... Sen kan jag inte förstp den japanska fäblessen för överdrivet skådespel och meningen med att i tid och otid slänga in scener med ångestfyllt löpande genom städer. Enough is enough, kom på och förverkliga något nytt vafan.
vieekk
2011-06-07
Fint drama om en familj i behov av en reboot. Fadern har förlorat jobbet till outsourcing, men är för stolt för att kunna erkänna det för familjen och går således runt i Tokyo och rullar tummarna varje dag. Modern behöver lite spänning i vardagen och de båda sönerna har sina problem. Det blir lite för mycket och kaka på kaka tyvärr, men det är en intressant film. Jag undrar jag om pengar är ett så känsligt ämne i Japan? Jag har tidigare hört att det är mer eller mindre kutym för japanska kvinnor att bli bortskämda av männen... Hursomhelst: bra film! 3+/5
MilkMonkey
2010-09-22
rätt shysst, men overklig och konstruerad på sedvanligt Kurusawa manér . . tycker fortfarande Barren Illusion & Bright Future sticker ut i hans produktion