Tills döden skiljer oss åt
Bent lever med krossade drömmar om ett liv som operasångerska och har en minst sagt våldsam relation till sin man, Jan, som i jobbet på färjan tar ut sina känslor på både anställda och passagerare.
Originaltitel | Til døden os skiller |
Alternativ titel | With Your Permission |
Regissör | Paprika Steen |
Manus | Anders Thomas Jensen |
Genre | Drama, Komedi, Romantik, 2000-tal |
Skådespelare | Lars Brygmann, Sidse Babett Knudsen, Nicolaj Kopernikus, Rasmus Bjerg, Søren Pilmark, Jan Malmsjö, Ralph Carlsson, Tilde Maja Frederiksen, Kristian Halken, Frida Hallgren, Bodil Jørgensen, Kirsten Lehfeldt, Nynne Karen Nørlund, Anne Sofie Espersen |
Nja, bättre danska filmer finns. Men det e något med filmen som gör den rätt okej ändå.
En sjuk film som tar ut svängarna rejält och driver friskt om allvarliga problem som våld i hemmet och att vara psykiskt sjuk men inte själv inse det. Det blir roligt just för att huvudpersonen är överdriven. Och sedan kollegorna som trots det akuta läget helst inte vill lägga sig i hans liv och problem, utan hoppas att han själv löser det snabbt. I längden blir det dock lite för mycket, men kul att danskarna gör film av alla galna idéer.
Både rolig och sorglig. Vissa bitar riktigt ångestfyllda.
Jag tyckte ju att den var så rolig och så blir slutet ett sånt fiasko... synd.
En väldigt klassisk Jensen-film på alla sätt; en våldsam genreblandning med andra ord, där det är komiskt i de allra mörkaste scenerna och tvära kast mellan lycka och helvete. Dock ingen av hans bästa filmer. Mycket beror det på att Nicolaj Kopernikus och Rasmus Bjerg inte är lika skickliga som många andra danska skådespelare, men också för att jag börjar se ett irriterande mönster i karlns manusförfattande.
Balanserar mellan en trea och en fyra i betyg. Kasten mellan djup och ytlighet, glättighet och svärta, meningsfullhet och meningslöshet blir inte alltid helt lyckade. Men på det stora hela får den med viss tvekan överbetyg. (10-/15)
Tre första fjärdedelarna är en hyffsat stark fyra främst tack vare terapisamtalen med Alf och Rudy. Men sista fjärdedelen sackar lite och slutet var ganska blaha men den landar ändå på en väldigt svag fyra..
Nja...som sagt, slutet drar ner filmen avsevärt.
Stark trea. Dras ner lite av slutet.