3.4
3.4
The Tale
En undersökning av en kvinnas minne då hon tvingas ompröva sin första sexuella relation, och historierna vi intalar oss själva för att överleva.

Originaltitel | The Tale |
Regissör | Jennifer Fox |
Manus | Jennifer Fox |
Genre | Drama, Thriller, Mysterium, 2010-tal |
Skådespelare | Laura Dern, Isabelle Nélisse, Elizabeth Debicki, Jason Ritter, Ellen Burstyn, Common, Frances Conroy, John Heard, Jodi Long, Laura Allen, Matthew Rauch, Chelsea Alden, Tina Parker, Noah Lomax, Isabella Amara, Jaqueline Fleming, Daniel Berson, Grant James |
Ett rejält obehag som kom smygande, bit för bit gick sanningen upp som var svår att se. Just det att man inte fläskade på allt på en gång och inte gottade sig gjorde att det kröp under skinnet. Samtidigt var huvudpersonen tidvis ganska otrevlig, det blev en bra balans. Visade bra på hur duktiga vi människor kan vara att förtränga saker. Laura Dern var perfekt för denna roll.
En av de mest djupt störande filmer jag sett. Jag uppfattar de självreflexiva greppen som en metod för att orka berätta, vilket ju är filmens tema, men också för att ge åskådaren lite andrum. Även den lite mer konventionella kringhistorien med Laura Dern (som för ”balansens” skull självklart måste ha en både sexig och genomhyvens pojkvän) tjänar som ett slags stötskydd mot återblickarna. Som inte blir mindre drabbande för det. Vissa scener går nästan inte att se. Det är en otrolig prestation av samtliga inblandade. I sista scenerna med Laura Dern ger hon också flickan hon en gång var upprättelse på ett oförglömligt sätt.
Ärlig, självutlämnande, nyanserad, skakande, viktig, rannsakande. Gillar samspelet mellan hennes äldre och yngre jag, hur hennes minnen förändras, hur den inte är svart-vit. Speglar tiden då #metoo-rörelsen kom i slutet av 2017 och denna film kom januari 2018. Intressant, tankeväckande och förvånande över att den inte är mer känd.(Det var väl för att HBO vann budgivningen?) Synd att den inte hade biopremiär för det här är en av det årets bästa och viktigaste filmer.
Lite tv-filmssnäll, men varken mesig eller inställsam. Jag gillade det emellanåt ganska låga tempot, och jag gillade hur historien ändrades under filmens gång. Intresset hölls uppe genom hela filmen. (8+/15)
Historien som sådan är värd att berätta och Laura Dern är som vanligt bra, men dramaturgiskt fungerar filmen sämre. De konstnärliga greppen känns aningen pretentiösa och estetiken som helhet luktar billig tv-produktion. Kanske borde man ha gjort en dokumentär av det? Men då finns ju redan den utmärkta Tell Me Who I Am, på ungefär samma tema.
Det är en drabbande berättelse som tidvis är svår att se. Men det är också en perfekt berättad film. Jag är lika imponerad av filmskapandet och greppen som används som jag är bestört av resten. Trodde det skulle bli en skitjobbig film att se, och det är det, men inte som man tror. Det är också en lättsedd film. Och en otroligt viktig film.
Fantastiskt berättad film som verkligen bemöter så många aspekter av det här. Jag hade velat få ännu mer känsla för unga Jennifers ursprungliga motivation men jag undrar om dom inte medvetet undvikit att visa det för starkt eftersom det skulle kunna bli lite för romantiserande. Men det är verkligen bra gjort och man får bra insikt i hur olika perspektiv påverkar saker och ting så otroligt starkt. Den använder verkligen inga billiga grepp för att dra på med känslorna utan den låter verkligen riktiga karaktärer med riktiga och rimliga reaktioner och moget beteende visa vad som är. Samtidigt känns den lite distanserad vilket gör den relativt lättsmält och också säger en hel del om hur vi förhåller oss på det sättet som blir lättast för oss. Det är så många aspekter av samspelet mellan alla inblandade som tas upp på ett bra sätt här. Klar fyra, lite oklar på hur stark...