2.6
2.6
The Strangers
Ett ungt par, Kristen McKay och James Hoyt stannar i ett ganska isolerat sommarhem och får en tidig morgon besök av maskerade främlingar.

Originaltitel | The Strangers |
Regissör | Bryan Bertino |
Manus | Bryan Bertino |
Genre | Thriller, Skräck, Mysterium, 2000-tal |
Skådespelare | Liv Tyler, Scott Speedman, Peter Clayton-Luce, Glenn Howerton, Gemma Ward, Kip Weeks, Laura Margolis, Alex Fisher |
Kristen McKay (Liv Tyler) och James Hoyt (Scott Speedman) är precis hemkomna efter en fest. Plötsligt knackar en kvinna på dörren och efter det börjar tre maskerade främlingar terrorisera paret.... Läs mer »
Utan tvekan en av dom bästa thriller filmer som någonsin gjorts, vissa kallar detta för skräckfilm vilket är lite överdrivet men det är en riktigt otäck eller obehaglig mörk thriller med två faktiskt riktigt bra skådisar i huvudrollerna, Liv Tyler och Scott Speedman som man ofta inte förknippar med suveräna filmer, men dom gör det riktigt bra här som ett par som blir terroriserade av några galningar, som jag absolut kan tänka mig att det finns gott om runt om i Amerika. Regissören var tydligen nybörjare när han gjorde denna film då det var hans första men ack så bra han lyckas förmedla spänning här och lyckas verkligen få ut det bästa av sina skådespelare, han har dock inte lyckats med några större "mästerverk" efter denna, så kanske lite av en "one hit wonder" men hursomhelst, denna film är oerhört spännande och det som gör den så obehaglig och spännande är nog för att detta skulle kunna hända vem som helst och när som helst, sen sägs det att detta är baserad på en verklig händelse men det är överdrivet, mer så att denna story är tagen från en fransk film även om regissören hävdar att han själv var med om en liknande händelse som barn och därifrån fått idén men det låter jag vara osagt. Detta är en av få thrillers som faktiskt är bättre än det mesta som kommer ut inom thrillergenren och jag rekommenderar den starkt om man gillar filmer som byggs upp långsamt och skapar obehag hela vägen, mycket bättre än filmer som t.ex Halloween eller Fredagen 13:e osv, det kom även en uppföljare 10 år senare som är riktigt dålig, så jag rekommenderar denna men skippa uppföljaren, en mörk höst eller vinterkväll då vinden piskar utanför fönstret så är denna film helt klockren, betyget blir en stark 4:a
2021-05-31: Något av en skämsfilm för mig - gillar den klart mer än jag egentligen borde, och fyran är nära. Effektivt berättad, härligt otäck, och även om den kanske inte har några sådana pretentioner själv kan man fundera vidare på den rent filosofiskt med tanke på hur nihilistisk den är.
2021-10-12: Omtitt och sänkning. Detta är inte alls särskilt bra. Lever mycket på skrämseln, men när man redan har sett den en gång är ju den ingrediensen ute ur leken.
Andra gången jag ser denna rulle!
Och jag älskar den! Gillar båda The strangers filmerna,
Riktig kusliga som kryper under skinnet på en!
Kanon rysare!
Tappade intresset rätt snabbt då filmen förlitar sig på snabba skrämsel taktiker. Finns så många bättre house-invasion filmer att välja bland. + att Liv Tyler inte är den mest stabila skådis precis. 1+
Såg den på "Horror" (brittisk TV-kanal) och detta var en riktig besvikelse måste jag säga.
Bitvis är det verkligen en hel del moment som är riktigt bra. Men överlag blir det väldigt blaha. Jag gillar inte alls inledningen som försöker få det baserat på verkliga händelser eller nått och jag ogillar karaktärerna nästan så fort dom introduceras. Han är en douche och hon är lite av ett mähä och dom karaktärsdragen förstärks mycket filmen igenom. Relationsdramat eller så håller liksom inte, även om jag gillar tanken lite på att inleda en skräckfilm på det viset. Det är som sagt bitvis skitbra gjort och det är nervigt och snyggt. Sen drar det dock iväg och blir mest tjatigt och tråkigt. På det stora hela en slätstruken tvåa. Musiken är bitvis bra också, och även andra detaljer här och där.
Tråkig.
Väldigt spännande! En bra rysare!
Väldigt händelsefattig inledning, där man normalt sett brukar få lära känna huvudpersonerna. Sen blir den faktiskt riktigt obehaglig en stund. Därefter slarvas det med mesta och intresset avtar avsevärt. Som så många andra skräckisar från 2000-talet så lånar man från några filmsuccéer och mixar till en billig soppa, utan känsla och förnuft. Likt andra b-skräckisar så har man problem med ljussättningen. Det är mörkt i hela filmen (även inomhus), vilket blir påfrestande i längden och sänker intresset. Ljud- och musik är helt okej för genren, men timingen är inte bra. Man får inte lära känna någon i filmen och får praktiskt taget inga svar under filmens gång. Länge frågar jag mig om det är en parodi eller skräckkomedi, fastän humorn saknas. Att stjäla från skräckklassiker ska absolut inte belönas.
Det är så besynnerligt,att spöken i spökskräckisar oftast är mer trovärdiga än förövarna i den här typen av terrorskräck. Hyfsat bra och obehaglig skräck som faller på sin dumhet och för dålig payoff.