3.4

The Shock Doctrine

I denna filmatisering av Naomi Kleins bok "Chockdoktrinen" beskrivs sambandet mellan Milton Friedmans teori om ett oreglerat kapitalistiskt system och de våldsamma konsekvenser implementerandet har fått runt omkring i världen. Med utgångspunkt i Chile 1973 till dagens situation i Irak år 2009.

Originaltitel The Shock Doctrine
Regissör Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Manus Naomi Klein
Genre Dokumentär, 2000-tal
Skådespelare Naomi Klein

Bunger
2020-09-06
Väldigt intressant, men det blir lite kortfattat och därför något rörigt. Också deppigt att det inte hänt så mycket senaste tio åren, men det kan ju inte filmskaparna hjälpa.
LacombeLucien
2015-04-26
En film som borde visas i skolor och som många korkade amerikaner borde se.
DrNoz
2012-09-26
En sannerligen förvirrad kvinnas epos över en man hon enbart studerat utifrån hans meningsfienders texter. Tom, torftig och stundtals skrattretande enkel och konspiratorisk. Det är fint att man får sina fördomar bekräftade på filmtipset - vilket typ av folk som gillar den här typen av retorik - när det första man får se är en person som hyllar Lars Pålsson Syll. Herregud vänsterskägg, ska du komma med något så kan du väll åtminstone ta det från gubbkärringar som kommer med sakliga argument och inte bara glåpord och personangrepp.
KimEkberg
2012-09-25
någon har kollat på curtis ser jag, och det är ju bra. men det här är mycket grundare, och mindre fingertoppskänsla. men det är ju alltid intressant att ta del av den fria marknadens förstörelse av världen i övergripande sammanfattningar.
mrhard
2012-01-28
Ämnet berör och är högst aktuellt. För mig är detta dock bara en snabb sammanfattning av boken, jag tror det krävs att läsa denna för att få en djupare förståelse.
SalotSar
2012-01-24
Kritikerna har inget konkret utan jobbar som historierevisionisterna - med detaljerna. Läs Lars Pållson Sylls sågning av Johan Norbergs "kritik". Visst är det väldigt förenklat men som hon inleder med: det är en av flera faktorer. Det är ingen konspiration, utan snarare intressen som griper chansen när de dyker upp.
suntzu
2012-01-19
Naomi Klein har alltid försökt att vara en lite mer seriös version av Michael Moore men övertygar inte. Chockdoktrinen (boken) är en samling raljerande smörja med en absurt lång bibliografi för att på något sätt ge sken av att Klein läst på - filmen fortsätter på det temat. Ett nytt lågvattenmärke för den s k intellektuella vänstern. Den tilltalar förstås de som utgår från att premissen är sann, i vilket fall man redan är övertygad och kommer att älska det här skräpet.
rytlejon
2010-08-17
Även om jag är fullt med på hennes teori, så har "vikaren" en poäng. Klein tar upp exempel på hur fascistoida drag ofta krävts för att implementera stenhård marknadsliberalism, men hon bevisar inte att så alltid är fallet, eller att friedmansk ekonomi går hand i hand med auktoritära stater. Det blir lite guilt by association. Detta innebär förstås inte att hon har fel, tvärtom ser jag att hon har helt rätt. Men det kommer inte riktigt fram i filmen och det känns något amatörmässigt. Å andra sidan är den kanske inte på den djupaste nivån heller. Men en mycket bra film i alla fall, tydlig och lätt att ta till sig.
amam
2010-06-07
Väldigt intressant synvinkel på världen och den moderna historien. Det är aldrig fel att vidga sina horisonter och få sina ideér omskakade.
blomigt
2010-02-14
inte ofta jag säger detta; men filmen är bättre än boken