Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

The Shining


Författaren Jack Torrance med familj skall sköta om ett säsongsstängt hotell över vintern, vilket skall ge Jack möjlighet att fokusera på sitt skrivande. Stephen King skrev själv manus till denna version som inte bör förväxlas med Stanley Kubricks mer kända version av Kings roman.


Originaltitel The Shining
Alternativ titel Stephen King's The Shining
Regissör Mick Garris
Manus Stephen King
Genre Drama, Thriller, Skräck, Mini-serie, 90-tal
Skådespelare Rebecca De Mornay, Steven Weber, Melvin Van Peebles, Courtland Mead, Elliott Gould, Stanley Anderson, Wil Horneff, Cynthia Garris, John Durbin, Pat Hingle, Shawnee Smith, Stephen King
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4522
Filmnummer 4684

Recensioner

Skapad 2019-12-10 av Stygga-Vargen
Jag har sett Stanley Kubricks klassiska filmatisering av Stephen Kings roman The Shining (eller \"Varsel\" som är den svenska titeln) åtskilliga gånger och när miniserien The Shining från 1997, ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av ray
Detta är alltså en nyinspelning utav originalet från 1980, en nyinspelning som enligt mig inte hade behövt göras. Stephen King, som konstigt nog var missnöjd över Stanley Kubricks version, vald...   Läs mer »

Kommentarer


Bumbi78
2023-01-01
Stephen Kings "egna" version av sin bok. Inte alltför dåligt även om det är omöjligt att jämföra med Kubricks klassiker. Vi får en milt sagt utdragen version i makligt tempo och typiskt 90-talsluddigt.
fridenpaden
2020-09-28
Aah, en miniserie från 1997. Det var då ingen stjärnskådis vill röra tv-mediet. The Shining fick nöja sig med det näst bästa, dvs skådisar som nästan lyckats ta sig till A-nivån. Weber är inte dålig men han är inte heller varken Nicholson eller McGregor. Miniserien måste ändå få mycket kred för att verkligen fokusera mer på ungjäkeln.
gjoob
2017-08-07
Kvalitetsmässigt en tvåa, men är man obegripligt svag för Stephen King-filmatiseringar så...

2017-06-10
Det här är allt annat än bra.
Stygga-Vargen
2016-10-16
Kubricks filmatisering av The Shining (eller "Varsel" som är bokens svenska titel) fastnade jag för direkt. Något år efter att jag såg Kubricks version visades denna version på TV och jag bestämde mig för att se även denna. Även om jag föredrog Kubrick-versionen tyckte jag ändå att den här versionen var helt okej men jag hade ingen större lust att se denna miniserie en andra gång. Åren gick och i oktober i år bestämde jag mig för att äntligen läsa boken för första gången. Boken var väldigt svår att lägga ifrån sig och jag läste ut den på bara 10 dagar (vilket är rekordsnabbt för att vara mig). Samma kväll som jag läste ut boken bestämde jag mig för att ge denna miniserie en andra chans och det är jag glad att jag gjorde, även om jag inte skulle kunna tänka mig att köpa den på DVD/Blu-ray. Denna filmatisering är mer trogen boken än Kubrick-versionen och både Rebecca De Mornay och Courtland Mead gör väldigt bra ifrån sig (skådespelarnas insatser i övrigt är tyvärr inte mycket att hänga i granen) och stundvis lyckas det faktiskt bli ganska spännande. Jag tycker bättre om miniserien nu än vad jag gjorde första gången jag såg den men jag tycker fortfarande att Kubrick-filmatiseringen är betydligt bättre. Hade denna version gjorts mer skrämmande, hållit ett högre tempo, haft bättre skådespelare (med undantag av De Mornay och Mead då) och bättre specialeffekter så hade den fått ett högre betyg. Nu ger jag denna miniserie en svag 3:a i betyg och jag anser den vara helt okej och den duger som tidsfördriv i brist på annat, men Kubrick-filmatiseringen håller mycket högre kvalitet och det är den versionen jag kommer att hålla mig till.
Dream
2016-03-31
Den här versionen har fått mycket skit genom åren av främst "Kubricks" fans som rasar osv, (bla bla!) men jag själv gillar båda versionerna! Då dem slutar på lite olika sätt! Så folk som inte är bekanta med "Kubricks" behöver inte skämmas att man gillar denna. Då den här remaken inte är dålig, finns remakes som är dåliga men det gäller inte denna, så vill man se en bra film som trots att den är lång,så ska man se denna,och även originalet, det är filmspänning av högsta klass! Spänningen i denna version blir bara tätare och tätare ju längre filmen går.
Al_padrino
2015-06-19
En förolämpning mot hela världen, men framförallt Kubricks version och Kubrick själv.
Dutch
2015-01-13
Weber är ju kungligt bra, men fi vilken jobbig unge.
LacombeLucien
2014-06-20
Kubrick ffs.
O´Reilly
2014-01-26
Vem fan bryr sig om att Kubrick inte följde boken till punkt och pricka? Han byggde åtminstone upp den ultimata stämningen, något som den här filmen inte har. Den är så otroligt jävla seg och ungjäveln va ju det värsta på länge. Steven Weber är väl ett plus, han gör sin roll bra, men brandslangar med huggtänder? Allvarligt? Och trädgårds buskar som sakta kryper fram för att sen inte göra något? Vad var poängen med det?
Visa äldre kommentarer »