The Professor and the Madman

Historien handlar om hur professor James Murray och doktor WC Minor år 1857 tog sin an det ambitiösa projektet att sätta ihop ett lexikon över det engelska språket. Resultatet blev "The Oxford English Dictionary", av många ansedd som det engelska språkets bibel.

Originaltitel The Professor and the Madman
Regissör Farhad Safinia
Manus Farhad Safinia, Todd Komarnicki
Genre Drama, Thriller, Mysterium, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Mel Gibson, Sean Penn, Eddie Marsan, Natalie Dormer, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Stephen Dillane, Ioan Gruffudd, Jeremy Irvine, Laurence Fox, Anthony Andrews, Lars Brygmann, Bryan Murray, David O'Hara, Sean Duggan, Olivia McKevitt, Emily Daly

2022-12-02
Stilig, intressant film där både Gibson och Penn glänser. Lite mer fokus på orden istället för psykisk sjukdom hade gjort den mycket bra.
KyLLo
2022-06-19
Jag är aktiv ordboksanvändare, men filmen är helt ointressant och gjord enligt standardmall. Känner igen det från helt andra filmer som följt samma mall. Ingenting som känns äkta och levande, förutom sista sekunderna då.
mammene
2022-06-07
Kanske tar jag i nu med en fyra, men den ligger på gränsen och skvalpar, den får ta steget. Först och främst vilken skådespelarensemble, bara det är en njutning och de gör mig inte besviken. Mel Gibsons trygga skotska gestaltning av professorn är en njutning att se och framförallt höra. Mycket intressant att följa det stora arbetet med "The Oxford English Dictionary", helt otroligt vilket givande och stort arbete, där William Chester Minor (galningen) verkar ha varit till stor hjälp. Känns som man följt historiens gång, vissa friheter har säkert tagits, kärlekshistorien känns lite för otrolig för att vara sann, men vad vet man. Ser att fler kommentarer handlar om att det intressantaste var arbetet med ordboken och inblandning av mänskliga relationer var onödigt, intressant. Man litar nog inte på att tittare klarar bara det, så man slänger in lite romantik, kanske kan jag hålla med. Men för nu har jag njutit av denna film och är nöjd.
amam
2022-05-24
Gillade bitarna med ordboken, resten blev lite utdraget. Stark tvåa.
HerrNenne
2022-04-04
2021-07-08: Första halvan är en bra film om skapandet av en ordbok, och alla inblandade i den processen. Den andra halvan fokuserar på karaktärer istället och det är inte intressant för fem öre.
Christofer
2021-04-24
2021-04-16: Finare än väntat, välproducerat. Längesen man såg Mellis förresten.
dudson
2021-02-12
Stark film med 2 skådespelar giganter. Gibson är grymt bra här som litterärt geni. Sen på det Penn som verkligen är sin generations briljantaste aktör, äger varje sekund han är med.
fridenpaden
2020-10-11
Läste boken "Professorn och galningen" för över 10 år sedan. Kan inte komma ihåg att det stod något om "galningens" kontakt med änkan. Tycker inte heller att den delen, som möjligen är påhittad, hade behövts för att göra filmen tillräckligt bra.
BenStiller
2020-09-26
Gripande skildring om gränsen mellan genialitet och galenskap. Både Mel Gibson och Sean Penn gör starka skådespelarinsatser, dock känns det som ett längre manus blivit hopklippt till en kortare film än tänkt från början. Intresset hålls uppe filmen igenom. Ger den en fyra.
best_jeppe
2020-05-29
Den här är helt okej...men synopsis är lite missvisande. För det första så känns det som att mycket av den här filmen hamnade på klippgolvet då det känns som att det saknas vissa bitar som gör att det funkar som en helhet [efter att ha läst på Wikipedia så verkar det som att en del viktiga scener för filmen inte ens spelades in på grund av osämja mellan produktionsbolagen]. För det andra så är det väldigt lite av filmen som faktiskt handlar om själva ordboken. Den är snarare en liten sidohistoria vilket är synd för det är den intressantaste biten i mitt tycke. Filmen fokuserar på tok för mycket på mänskliga relationer. Men trots det så gör ändå Penn och Gibson solida insatser så det blir en ljummen 3a.