Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

The Pianist


Den gudabenådade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i Warszawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa. Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts upp för honom, hans släkt och hans folk. När hans familj skickas till arbetsläger lyckas Wladyslaw fly och gömmer sig i stadens ruiner. Lidande, förnedring och kamp för överlevnad blir hans vardag.


Originaltitel The Pianist
Alternativ titel Pianisten
Regissör Roman Polanski
Manus Ronald Harwood
Genre Drama, Krig, 2000-tal, Biografi
Skådespelare Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman, Ronan Vibert, Ruth Platt, Emilia Fox, Michal Zebrowski, Ed Stoppard, Jessica Kate Meyer, Julia Rayner, Roy Smiles, Richard Ridings, Daniel Caltagirone, Valentine Pelka
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 19036
Filmnummer 8080

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av billybob
Den gudabenådade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i Warsawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa. Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts up...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av m86
Första gången jag fick höra talas om den här filmen, var under Oscars-galan 2003. Filmen hade inte haft premiär här i Sverige än så jag kände aldrig till den här filmen. Men nu har jag den p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av cineasten89
När jag såg trailern, gav det sken av att vara en otrolig film. Och det blev över all förväntan när den blev nominerad i flera Oscarkategorier, men fick tre Oscarstatyetter med sig hem. Tyvärr...   Läs mer »

Skapad 2019-12-07 av weng-weng
Vilken är den största svårigheten med att göra en film om andra världskriget? Givetvis att alla redan vet för mycket om det som ska berättas. Med detta i åtanke, och med en samtidig järnvil...   Läs mer »

Kommentarer


Gyllenbock
2020-06-17
Gillar verkligen filmer som denna även om handlingen är förskräcklig. Bra berättat och lagom lång.
mammene
2020-06-09
En stark berättelse som kommer ur att Szpilman skrev dagböcker bla annat om hur han klarade sig undan förintelsen med hjälp av en tysk. Vilket försökts döljas i det längsta, tyskar får inte framstå som goda.Trodde man sett det mesta om förintelsen, men det finns så mycket att berätta, egentligen är det inte klokt vad folk fått utstå.
Qhorinhalfhand
2019-03-07
Ett av de bättre draman som finns, extremt bra skådespelarinsatser och flera vändningar i storyn som jag inte såg komma
Rai
2018-12-21
ja då funkar, kanske lite seg ibland men filmen får en svag 4;a...
GreenMamba
2018-11-24
Filmen är alldeles för lång. Borde ha varit en timme kortare. Den glimmar till i början och i slutet annars är den en enda pina.
Lillaprinsen
2018-11-17
Bra att det är så entydigt huvudpersonens berättelse, att låta filmen utspela sig i Warsawa var ett klokt beslut. Det enda som han får behålla är hans pianist-identitet. Men annars är det 150 minuter av exakt samma känsla, vilken tillför mig ingenting, i en färgskala som givetvis är historiskt grå.
RustyFilm
2016-12-06
En lågmält och mycket skickligt berättad sann historia om en polsk judisk pianist som får hela sin familj utplånad under nazisternas judeutrotning. Brutalt och detaljerat skildras förnedringen av judarna. Tror jag föredrar den här framför Schindler’s list, som även den har en handling som bygger på samma ohyggliga och obegripliga massfolkmord.
Merwinna
2016-06-15
Intressant, trovärdigt, realistiskt och upplysande. Huvudrollsinnehavaren spelar otroligt bra! Ändå blir jag aldrig känslomässigt engagerad. En bättre regissör (ja jag vet att Polanski anses vara en förstklassig regissör men jag håller inte med om det) hade kunnat ta vara på de dramatiska ögonblicken bättre, rent dramaturgiskt.
Asmorod
2015-09-11
Oj.
Dele
2015-05-28
En hyfsat typisk "storfilm", lite opersonlig för att vara Polanski, men jag antar att syftet är att berätta rakt och ärligt. Synd att tyskarna får prata tyska och alla andra engelska, men det är en välgjord film som har sina gripande moment. Ingen av Polanskis bästa dock.
Visa äldre kommentarer »