The New York Ripper
New York är inte någon direkt snäll stad. Särskilt inte när det finns en galen mördare lös. En mördare som pratar som en anka ... Han använder de mest smaklösa sätten att ta livet av kvinnor, bl.a. med rakblad.

Originaltitel | Lo squartatore di New York |
Regissör | Lucio Fulci |
Manus | Lucio Fulci, Dardano Sacchetti, Gianfranco Clerici, Vincenzo Mannino |
Genre | Kriminalare, Thriller, Skräck, Mysterium, 80-tal |
Skådespelare | Jack Hedley, Almanta Suska, Howard Ross, Andrea Occhipinti, Alexandra Delli Colli, Paolo Malco, Cinzia de Ponti, Cosimo Cinieri, Daniela Doria, Babette New, Zora Kerova, Antone Pagan, Josh Cruze, Giordani Falzoni, Lucio Fulci |
Kanske för mycket dialog för sitt eget bästa? Fulci vill uppenbarligen säga mycket, men skådespelarinsatserna håller inte måttet för de politiska, filosofiska och psykologiska inslagen. Musikläggningen är inte heller något vidare. Däremot är det många vackra scener utan nämnvärd dialog - tunnelbanan, mardrömmen och delar av båtscenerna har såväl fint foto, klippning och våld. Gillade även det labyrintiska hotellet. Fin korsklippning i slutet också, men kan inte ge det hela mer än en trea.
En stabil 80-tals slasher med en skön (italiensk) New York-stämning! Filmen har numera över 40 år på nacken och känns inte alls lika kontroversiell som den en gång har varit. Det bjuds på en hel del klassiska Fulci-scener med många närbilder på ansikten och kroppsdelar, som inte är lika vanliga i Hollywood-produktioner. I slutändan är filmen fortfarande sevärd för sina praktiska effekter och oavsiktlig humör, förutsatt att man kan bortse ifrån dålig skådespelari och ett svagt manus.
20 år efter att jag såg den för första gången. Den håller än idag. Fantastisk och underskattad Fulci.
Lyckas ta sig upp till godkänt.... Hade kunnat bli riktigt bra om Dario Argento eller William Lustig tagit sig an den istället.
Mer skräp från Fulci.
En helgalen film som en tittar på och bara tänker: WTF! En kvinna blir våldtagen på minst sagt bisarrt sätt, filmen är råsleazy och det hela är bara nattsvart (nästan så mycket att det nästan blir komiskt). Sådana här filmer görs knappt längre och en ska väl vara tacksam för det antar jag. Det blir en tvåa för det är fascinerande att se eländet.
Ingen höjdare direkt.
Bättre tempo och mer sleazy än många andra giallos. Kanske höjs efter nykter och pigg omtitt?
Njaee...