The Lodger

En serie mord begås i London av en okänd seriemördare. En man flyttar in hos familjen Bunting och misstänks snart vara mördaren... En av Hitchcocks första filmer.

Originaltitel The Lodger
Alternativ titel The Case of Jonathan Drew, The Lodger: A Story of the London Fog
Regissör Alfred Hitchcock
Manus Eliot Stannard
Genre Kriminalare, Thriller, Stumfilm, 20-tal
Skådespelare Ivor Novello, Marie Ault, June (I), Arthur Chesney, Malcolm Keen

Skapad 2020-06-11 av Stygga-Vargen
Alfred Hitchcock har alltid varit en av mina favoritregissörer och även om jag håller med om att Psycho är hans bästa film så kan man inte komma ifrån det faktum att han gjort många andra mäs...   Läs mer »

2020-06-11
Riktigt bra film! Bland det bästa Hitchcock gjorde under början av karriären!
fisk0
2020-01-17
Den har sina stunder. Härlig ljussättning under nattscenerna och jag uppskattade verkligen de stora frågorna som lämnas obesvarade i filmen. Håller dock med om flera av de negativa kommentarerna nedan. Det är för teatraliskt och förutsägbart, och det blir aldrig särskilt spännande. Det är kul att hitta detaljer som återkommer i Hitchcocks senare filmer, men det finns betydligt bättre filmer från perioden.
myslas
2019-09-15
Fin tidig thriller från Hitchcock med spår av tysk expressionism. Vackert foto och Novello lyfter filmen med sin rolltolkning. Däremot är polisen helt bedrövlig och slutet lite av ett antiklimax.
MladyMilenka
2018-11-18
Här syns det tydligt att Hitchcock redan tidigt i sin karriär hade en enorm talang.
karlmats
2018-08-14
Uppe och nosar på 3an men det räcker inte hela vägen. Stumfilm är väl inte riktigt min grej men här jobbar Hitchcock ordentligt med kameraarbetet och trots att handlingen inte är något speciellt blir det stundtals väldigt engagerande. I slutändan påminner det dock om en sämre version av Fritz Lang så jag kan inte hylla det här fullt ut trots tidpunkten för skapelsen. Hyresgästen själv är ganska läskig men frågan är om inte den slemmiga polisen som jagar honom är än värre? Varför ska alla vara så överdrivet sminkade i såna här gamla filmer? Man kan ju tro att de rymt från en cirkus ibland, teatraliskt men inte alltid till upplevelsens fördel. Nåja, en stark 2a blir det ändå.
Danny_Boy
2018-07-29
Helt fantastisk! Att det ändå tog mig 19 år att se den från då jag "upptäckte" Hitchcock (i samband med att han skulle fyllt 100 år), men bättre sent än aldrig. Finns riktigt fina HD restaureringar av filmen på Youtube, eftersom den numera är public domain. Se den!
mattarello
2018-06-12
Mästaren Hitchcocks första pärla. Hans sätt att bygga upp spänningen känns igen från senare år som finslipad filmregissör. Ivor Novello gör en mycket bra skådespelarinsats. Hans sensuella och neurotiska gestaltning av hyresgästen imponerar!
Lotso
2016-03-16
I sin helhet är The Lodger en väl berättad och spännande mordhistoria. Den påminner om en typisk berättelse man berättar vid lägerelden, i den mån att den påminner en hel del om Jack the Ripper historien. Filmen lider dock av sitt slut som jag tycker gör att den inte når upp till att bli en riktigt bra film. Men det märks att detta är den första officiella filmen där Hitchcock verkligen visar den mannen han komma skall bli inom filmindustrin. Med kameravinklarna/kameraarbetet, själva handlingen och hur spänningen bygger upp. Det märks att Hitchcock har utvecklat mycket under de två åren han gjorde sin första långfilm och denna.
Jorgandr
2015-07-24
Härligt att se hur väl Hitchcock använder kameran redan så här tidigt i karriären, med skuggor, vinklar och annat. Men jag tycker att historien han vill berätta är både förutsägbar och inte särskilt spännande. Gott hantverk, men ekar tomt.

2015-01-25
efter omtitt är filmen fortfarande väldigt bra men nånting får mig att sänka till en 4a tyvär.