3.3
3.3
Kungens val
Den 9 april 1940 invaderar Nazityskland Norge. Kungen av Norge står inför ett val som kommer att förändra hans land för evigt.
Originaltitel | Kongens Nei |
Alternativ titel | The Kings Choice |
Regissör | Erik Poppe |
Manus | Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland |
Genre | Drama, Krig, 2010-tal |
Skådespelare | Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Karl Markovics, Tuva Novotny, Arthur Hakalahti, Svein Tindberg, Andreas Lust, Katharina Schüttler, Kjetil Langmyr, Ketil Høegh, Gerald Pettersen, Jan Frostad, Erik Hivju, Espen Sandvik, Juliane Köhler |
Filmnummer | 120159 |
Helt okej film, även om jag är emot monarkin på alla plan...
En bra och intressant film.
Wow, vilken storfilm av rang. Påkostat på ett jättebra sätt. Utomordentligt skådespeleri, storslaget, mycket hjältar, hög moral och höga ideal. På samma sätt oerhört mänskligt. 5/5.
Välgjord på många plan, men jag kom aldrig riktigt in i den. Vete fan, men den saknade något att fånga mitt intresse. Krigsscenerna var bäst, medan jag aldrig riktigt kände att jag kom kungen in på livet.
En gedigen filmatisering av en historiskt viktig händelse. Intressant att få en inblick men som det sagts här tidigare, det är i det torraste och tråkigaste laget. All heder till kung Håkon och hans nei, men betyget på filmatiseringen stannar vid en stark 3;a, dvs 3+
Det berättas alldeles för sällan om detta. En rejält påkostad produktion, men dessvärre hutlöst tråkig - åtminstone första halvan där det mest är politiskt babbel och kungahussåpa. Men sedan blir allvaret mer påtagligt när det blir fler "vanliga" människor som kommer in i bilden (men fortfarande alldeles för få). Trean räddas med eftertryck av Jesper Christensen (samt i viss mån även av den snygga produktionen). (7/15)
Bra bit historia, duktigt iscensatt och duktiga skådisar även om den riktiga "nerven" saknas, Svag fyra,
Denna film är välgjord och intressant, även om detaljer om kungens liv känns ganska ointressanta. I normalfallet så hade jag nog gett denna film en mycket stark trea i betyg. Men nu är det så att den, tyvärr, känns mycket aktuell. Vi vet inte om vi själva skulle kunna bli utsatta för ett blixtangrepp, och hur vår kung skulle ställa sig. Därför får filmen en svag fyra i betyg ifrån mig.
Det kanske helt enkelt är som så att en film som handlar om en person som säger ordet "nej" en gång inte kan bli särskilt intressant. Iaf lyckades inte denna film med detta.
Kul att norrmännen gör historisk film. och det är en imponerande produktion för vår del av världen. Tidskänslan är mycket skickligt återskapad och krigsscenerna har hög närvarokänsla. Visst har den väl förvisso en distinkt känsla av historielektion som ibland hindrar flytet i berättandet, men mycket hellre det än att det slår över åt andra hållet. Skildringen av nazisterna kan emellanåt kännas lite karikatyrisk, men annars är det väldigt mänskliga personporträtt vi bjuds på. Intressant också att vi får Bräuers perspektiv. Gärna mer sådant här från alla de nordiska länderna