3.5
3.5
The Hateful Eight
Prisjägaren John "The Hangman" Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming, mot Red Rock där hon ska ställas inför rätta. Längst med vägen plockar de upp två främlingar: en före detta soldat som nu blivit ökänd prisjägare, och en man som utger sig för att vara Red Rocks nya sheriff. När en snöstorm sveper in över slätterna, bestämmer sig de fyra för att ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra okända ansikten.

Originaltitel | The Hateful Eight |
Regissör | Quentin Tarantino |
Manus | Quentin Tarantino |
Genre | Drama, Kriminalare, Thriller, Western, Mysterium, 2010-tal |
Skådespelare | Samuel L Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, James Parks, Channing Tatum, Dana Gourrier, Zoë Bell, Lee Horsley, Gene Jones, Keith Jefferson, Craig Stark, Belinda Owino |
The Hateful Eight (2015) var en besvikelse. Det verkar som om Tarantino kört fast, och nu bara går runt i cirklar. Som om han jobbar på rutin, och missar det viktigaste av allt: den där umpfh-fakt... Läs mer »
Behållningen av filmen är inlindningen i western-film-retro i texter och musik. Och att den kort påminner om en pusseldeckare. Jag hade gärna sett mer av den biten, men Tarantino gör samma gamla vanliga. Inte så intressant. I genren western-snöstorm-film föredrar jag McCabe & Mrs. Miller.
Edit. När jag tänkt på den lite mer blir den allt sämre. Nog att det är en stil att komma med ständiga komplicerade vändningar. Men hela upplägget är ju så dumt. Varför inte bara genskjuta diligensen från början? Och den åkte ju en ANNAN VÄG än tänkt på grund av snöstormen. De skulle inte ens stanna vid Minnies. Så slappt och dumt.
Segt som tuggummi så att man blir trött innan det tar lite fart den sista timmen.
De var ju helt klart fler än åtta. Nåja. Lite för sadistisk och långdragen, den hade vunnit på att klippas ner till under två timmar, men dialogen är förstås bra och karaktärsbyggandet också.
Filmen inleds mycket läckert med att en diligens anländer till Minnie’s (ett rastställe) ute i Wyomings snö dränkta vinterlandskap (1800-talets andra hälft kanske). Resten av filmen blir tyvärr mer kammarspels liknande där inne i stugan, ett blodigt kammarspel. Det finns många pratsamma herrar där och en lite tystare men kaxig dam (antagligen åtta som max) jag nämner tre:
Marquis Warren (Samuel L. Jackson) är filmens huvudkaraktär nummer 1. Han kallas ofta Nigger och är det hattprydda ansiktet som oftast förekommer i närbild (en självsäker typ).
John (Kurt Russell) är prisjägaren vars heder är att leverera sitt byte levande till ”rättvisan”. Men jag vet inte, han har i alla fall US:s mustasch nummer 1.
Daisy (Jennifer Jason Leigh) som är länkad (med kätting) till John genom hela filmen (även om det inte alltid är 100% John). Daisy är helt klart filmens slagpåse nummer 1.
Regi och manus, Quentin Tarantino.
2023-12-25: traditionen att se Hateful i december fortsätter. Alltjämt mästerlig från start till mål. Ren njutning. Huvudrolls-Oscarn skulle varit Jacksons. Potentiellt birolls-Oscar till Goggins. 2021-12-05 (5/5): Hade tydl satt en 3a. Numera visar ju FT tyvärr inte när betyg sattes, men jag antar att detta var efter första tittningen och då den tydl hade premiär 13/1 2016 i Swe var detta någon gång tidigt 2016. Har sedan dess mentalt höjt till 4, men nu går det inte att förneka längre. Som en kärlek som till slut blir för tydlig, för oförnekbar. När man njuter oavbrutet i nästan 3h är det full pott som förtjänas.
Väldigt stämningsfull! Vill se mer filmer som etablerar en atmosfär så bra som den här.
På typiskt Tarantinomanér berättas detta kammarspel i en orgie av vulgär dialog och explicit våldskavalkad som används flitigt på ett flitigt sätt för att förstärka en annars ganska tunn historia. Ett visst intresse fastnar hos mig men detta är inte min cup of tea så att säga. Betyget landar ändå in på en snäll svag 3;a, dvs 3-
Visuellt snygg. Dels miljöer och scenografi, dels casting, kostym och smink. Däremot full av överspel. För att kunna bortse från det måste filmen vara förbaskat underhållande, men humorn är väldigt påklistrad och består främst av malplacerade oanständiga ord. Det är både omoget och onaturligt. Våldet känns inte heller avvägt.
En inte så bra western. Tarantino har misslyckats totalt med manuset och regin. Några duktiga skådespelare lyfter betyget till en tvåa.
Som en hämndvästern skriven på beställning av QT:s svarta suparpolare och som dessutom blev för lång. Aaaaltför lång. QT är bra på dialog och karaktärer, men det finns gränser för vad jag kan acceptera som trovärdigt och de är med råge överskridna tidigt i denna soppa.